Denník N

Minister Mikulec: Prijímanie utečencov funguje, je to na nás na všetkých (+ video)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ste bývalý riaditeľ vojenskej rozviedky. Je to už viac ako dva týždne, čo Rusko napadlo Ukrajinu. Čo teraz vy vidíte, že sa vo vojne deje?

To, čo urobilo Rusko voči Ukrajine, je úplne bezprecedentné. V žiadnom prípade sa nemalo stať, že napadnú susednú krajinu, útočia na civilistov a civilné ciele, dokonca na nemocnice. Nepatrí to do 21. storočia. Nikto z normálne zmýšľajúcich ľudí si takéto vojnové konflikty neželá a bolo dosť priestoru na to, aby sa akýkoľvek problém riešil diplomatickou cestou.

Čo robí počas vojny vojenská rozviedka?

Či počas vojny, alebo počas mieru, vojenská rozviedka je na to, aby získavala informácie najmä v zahraničí, vyhodnocovala ich, analyzovala a poskytovala svoje výstupy osobám, ktoré sa na základe nich rozhodujú. V tomto prípade ide hlavne o informácie, ktoré vznikajú v zahraničí a môžu predstavovať riziko pre Slovenskú republiku.

Teraz prioritne v Rusku?

Nehovorím, že prioritne, ale všade tam, kde má vojenská rozviedka svoje kapacity. Tieto nie je jednoduché budovať, ale áno, toto by mala byť priorita. Ako Slovenská republika sme mali vždy historicky a aj vďaka tomu, že sme blízko k Ukrajine alebo k Rusku, pomerne dobré analýzy z tejto oblasti a to trvá aj dnes.

Video: Minister Mikulec: Prijímanie utečencov funguje, je to na nás všetkých (Autorky: Monika Tódová, Martina Koník)

Môže sa Ukrajina ubrániť?

Myslím si, že áno. Scenár, ktorý mali Rusi pripravený, že to bude trvať jeden-dva dni, sa nenaplnil. Ukrajinci ukázali obrovskú statočnosť a hrdinstvo. Vláda zostala v Kyjeve, nikam neodišla. Ukrajinci majú oveľa vyššiu morálku ako ruské vojská.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

Roman Mikulec

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie