Denník N

Americký historik: Naša predstava Kerouaca sa nie vždy hodí na to, akým mužom sa stal

Foto - jackkerouac.com
Foto – jackkerouac.com

V sobotu 12. marca uplynie 100 rokov od narodenia kultového amerického spisovateľa Jacka Kerouaca.

Steven Watson (1947) je americký spisovateľ, historik umenia a kultúry a kurátor. Napísal viacero kníh vrátane The Birth of the Beat Generation: Visionaries Rebels and Hipsters a podieľal sa na viacerých tematických výstavách o spisovateľoch beatnickej generácie.

V online rozhovore pre Denník N zo svojho bytu v New Yorku rozpráva o tom, ako Jack Kerouac a jeho román Na ceste ovplyvnili literatúru, kultúrnu scénu aj spoločnosť. Tvrdí, že riešil problémy, ktoré v danej dobe spoločnosť prežívala, ale mnohé myšlienky z jeho diel platia dodnes vrátane samotnej idey „cesty“.

V čom vidíte najväčší vplyv Jacka Kerouaca na americkú literatúru?

Najdôležitejšia vec, ktorú spravil, bolo oslobodenie spisovateľa. Mal model, že prvá myšlienka je tá najlepšia myšlienka. Znamenalo to, že sa oslobodíte od toho, aby ste sa samému sebe pozerali cez plece a sledovali, čo píšete. Iba stále píšete. Na ceste napísal, keď bol vo veľkom na amfetamíne. Povedal by som, že túto „spontaneitu“ nie že vymyslel, ale určite ju spopularizoval. Z hľadiska literatúry to bola najdôležitejšia vec.

Bolo to vlastne ako s hudobníkmi. Nie je náhoda, že Kerouac zbožňoval jazz. Všetci „beatnici“ počúvali jazz, pre nich to bol prvý hudobný žáner. Môžete pokojne povedať, že písanie „beatnikov“ je spojené s jazzom, jeho estetikou a improvizáciou.

Môže byť Kerouacove dielo aj istým symbolom pre dané obdobie vývoja americkej spoločnosti? Samozrejme, je to komplikovaná otázka aj vzhľadom k tomu, že Kerouac sa do veľkej miery ideovo formoval vlastne proti mnohým prevládajúcim ideám spoločnosti.

Kerouac je veľmi komplexná postava. V neskoršom období svojho života bol veľmi konzervatívny. Neznášal „hippies“ a robil si srandu z Allena Ginsberga. Bol veľmi pravicový.

Milujeme tohto chlapa, lebo bol pekný dobrodruh a jednoducho sa vydal na cestu. Román Na ceste je skvelou metaforou mladosti.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Rozhovory

Kultúra

Teraz najčítanejšie