Denník N

Školský týždeň: Chudobné deti v Košiciach sú segregované do niekoľkých základných škôl

Školský týždeň pripravuje Centrum vzdelávacích analýz, podporiť ho môžete tu.

1. Chudobné deti v Košiciach sú segregované do niekoľkých základných škôl

minulom vydaní sme sa venovali programovému dokumentu, ktorý pripravuje mesto Bratislava. Jednou z našich kľúčových výhrad bolo, že odporúčania v oblasti vzdelávania neboli predstavené spolu s dôkladnou analýzou. Prednedávnom podobný dokument pripravilo mesto Košice. Súčasťou jeho tvorby bolo aj vypracovanie desiatich tematických analýz, pričom jedna sa týkala aj školstva. Analýzu vypracoval analytik Juraj Čokyna a obsahuje unikátne informácie o základných školách v Košiciach. Pozrime sa na najzaujímavejšie zistenia o košických základných školách.

Analýza mapuje situáciu počas štyroch školských rokov (2016/2017 až 2019/2020). Počas tohto obdobia jedna súkromná škola vznikla a jedna zanikla. V súčasnosti je teda v Košiciach celkovo 49 základných škôl; 34 z nich zriaďuje mesto, 10 je súkromných, 4 cirkevné a jednu zriaďuje Košický samosprávny kraj. V priemere v nich počas jedného školského roka študovalo 18- až 19-tisíc detí. Počas sledovaných štyroch rokov počet žiakov a žiačok mierne stúpal, na konci sledovaného obdobia základné školy navštevovalo o 818 detí viac ako na začiatku.

Všeobecne sa analýza zamerala najmä na ukazovatele, ktoré sa týkajú rovného prístupu k vzdelávaniu. Pozrela sa napríklad na to, koľko detí predčasne ukončilo školskú dochádzku.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Školský týždeň

Každý štvrtok v spolupráci s expertmi z Centra vzdelávacích analýz prináša Školský týždeň najdôležitejšie informácie zo školstva, analýzy a návrhy, ako zmeniť vzdelávanie.

Školstvo

Komentáre, Slovensko

Teraz najčítanejšie