Denník N

High 5ive: Kultúra vo vojne – ako ruský medveď stúpil na ukrajinské lego

Detail plagátu Ruský medveď - Paweł Jońca
Detail plagátu Ruský medveď – Paweł Jońca

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

*

„Čo sú to za časy, v ktorých rozhovor o stromoch je takmer zločinom? Lebo je v ňom mlčanie o toľkých podlých činoch!“ Čítam si báseň Potomkom nemeckého dramatika a básnika Bertolta Brechta z tridsiatych rokov minulého storočia a cítim, ako dobre vystihuje dnešnú atmosféru.

Brecht sa svojimi veršami vymedzoval voči vtedajšej prírodnej lyrike, nevšímajúcej si dramatické dianie vo svete. V tej dobe sa to týkalo barbarského ťaženia nacistov. Dnes Brechtova báseň odzrkadľuje skôr ten pocit, že každý rozhovor, ktorý sa netýka šíriaceho sa utrpenia za východnou hranicou, pôsobí banálne. Čo s tým?

Začiatok básne Potomkom (zo zbierky V znamení korytnačky, preklad Ján Štrasser, Peter Zajac).

*

Netreba prepadať úplnej trudnomyseľnosti, niekedy postačí aj maličké gesto. Ako napríklad keď poľský ilustrátor Paweł Jońca nakreslil plagát s ruským medveďom, ktorý stúpa na tehličku lega v ukrajinských farbách. Nevieme, ako to nakoniec celé dopadne, ale pointa s rušením predstavy o vopred vyhratej vojne je tu trafená.

A rozhodujúce je, že nejde len o samotný obrázok. Kto si chce plagát stiahnuť a vytlačiť vo veľkosti vhodnej na stenu, je vyzvaný prispieť na humanitárnu pomoc Ukrajine.

*

Svoj drobný príspevok k dobrej veci dodávajú aj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Vojna na Ukrajine

Kultúra

Teraz najčítanejšie