Denník N

Ak Rusi nechajú vybuchnúť jadrovú bombu nad Severným morom, tretia svetová z toho nebude, hovorí odborník na jadrové zbrojenie Michal Onderčo

Ilustračné. Foto - tasr/ap
Ilustračné. Foto – tasr/ap

Jedným z dôvodom, prečo Rusko zvyšovalo svoju závislosť od jadrových zbraní, bola obava, že ak dôjde k ozbrojenému konfliktu medzi Ruskom a NATO v Európe, konvenčná sila NATO je natoľko veľká, že Rusko by takú vojnu mohlo prehrať, vysvetľuje odborník na jadrové zbrane Michal Onderčo, ktorý s kolegom robil výskum verejnej mienky v Rusku o možnom použití jadrových zbraní.

Rozprávame sa o:

  • jadrových ponorkách na Sibíri;
  • telefonickej linke, ktorá opäť funguje medzi Moskvou a Washingtonom;
  • o najväčšom riziku po zriadení bezletovej zóny;
  • či by mala vojna na Ukrajine iný priebeh, keby si Kyjev nechal jadrové zbrane.

Pýtajú sa vás posledné týždne ľudia často, či nám hrozí jadrová vojna?

Áno, rodina aj niektorí kolegovia.

A čo im hovoríte?

Samozrejme, že riziko nie je nikdy nulové, ale v súčasnosti nie je ani super veľké. Nekupoval by som si teda jódové tablety a nebál by som sa ani toho, že zajtra ráno sa nezobudím.

Hrozba jadrového útoku je dnes však vyššia ako pred rokom.

Áno, je vyššia, ale otázka je, či je dostatočne vysoká na to, aby ľudia preto menili svoj život, nemohli spať alebo aby sa preto trápili. Samozrejme, na strategickej úrovni musia politickí lídri brať do úvahy, že riziko je vyššie, a to vinou vojenskému konfliktu, ktorý sa odohráva medzi jadrovou veľmocou a inou krajinou, pričom európske krajiny, USA a NATO pomáhajú jednej zo strán konfliktu.

Mnohých dosť vystrašili slová Vladimira Putina o uvedení ruských jadrových síl do stavu vysokej pohotovosti. Čo to vyhlásenie v praxi znamená?

To je veľmi dobrá otázka, pretože ani experti, ktorí sa profesionálne zaoberajú ruskou zahraničnou a jadrovou politikou, nevedeli, čo to znamená, pretože vyššia pohotovosť formálne neexistuje. Interpretujem to tak, že USA aj Rusko majú niekoľko stupňov pripravenosti na jadrový konflikt. Vo všeobecnosti ide o nízku pripravenosť, čo znamená, že interkontinentálne balistické rakety nie sú namierené na žiaden konkrétny cieľ, nie sú naplnené palivom. Vyšší stupeň znamená, že sa uvedú do prevádzky niektoré komunikačné zariadenia alebo sa zvýši pripravenosť niektorých síl. Určite to neznamená, že sa máme obávať začiatku jadrovej vojny. Napríklad v americkom systéme pripravenosti sú štyri stupne, pričom štvrtý stupeň je očakávanie jadrovej vojny. To znamená, že ide o najvyšší stupeň, keď sú všetci pripravení, metaforicky povedané –  prst je na tom červenom odpaľovacom tlačidle. Ak by sme mali opísať súčasnú situáciu, sme na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie