Denník N

Ruský propagandista: Mali ste nás za švábov, teraz uvidíte. Ste pre nás trofej, o ktorú sa podelíme s Američanmi

Dmitrij Jevstafiev. Foto: archív D. J.
Dmitrij Jevstafiev. Foto: archív D. J.

Archívny text z marca 2022, ktorý bol ocenený českou Novinárskou cenou v kategórii Najlepší rozhovor.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Nahliadli sme do mysle jedného z tých, ktorí prostredníctvom Kremľom riadených médií utvárajú verejnú mienku v Rusku.

Dmitrij Jevstafiev, známy politológ, amerikanista, profesor vysokej školy ekonomickej, je na televíznej obrazovke veľmi často. A hovoril k ruským divákom aj v noci po vyhlásení nezávislosti separatistických republík prezidentom Vladimirom Putinom.

Jevstafiev patrí medzi skalných zástancov veľkého, silného Ruska a je preslávený agresívnym vystupovaním. „Nejde mi o konfrontáciu,“ povedala som Dmitrijovi Gennadijevičovi na úvod. A pokúsila sa položiť prvú otázku s vedomím, že hociktorá z tém, ktoré by bolo dobré otvoriť, môže náš rozhovor ihneď ukončiť.

V snahe získať predstavu o najznámejších hlásnych trúbach kremeľskej politiky, ktoré sa výrazne podieľajú na laxnom postoji časti ruského obyvateľstva k vojne na Ukrajine, bolo potrebné zaujať trochu defenzívny postoj a neukončiť rozhovor ani po zjavných urážkach a osočeniach.

Ani sa neustále nepokúšať opravovať jednoznačné omyly, nepresnosti a nepravdy, ktoré počas takmer dvoch hodín hovoru odzneli. Prinášame ho celkom výnimočne v takmer doslovnej podobe, aby nedošlo k žiadnemu skresleniu odpovedí profesora Jevstafieva.

V rozhovore sa pýtame aj na to, či sa smie v Rusku používať slovo „vojna“, kde sú dôkazy o tom, že Ukrajinci sú fašisti a prezident Zelenskyj narkoman, a na koho sa Rusko chce zamerať potom, až „si to vybaví“ s Ukrajinou.

Keď som vás písomne ​​žiadala o rozhovor a vy ste chceli poznať otázky, navrhla som vám hovoriť aj o slobode slova v Rusku, kde teraz Federálna služba pre dohľad v oblasti spojov, informačných technológií a masovej komunikácie zablokovala skoro všetky nezávislé médiá. Vy ste mi odpísali: „Tak to sa veľmi neporozprávame.“ Skúsime to napriek tomu?

Už mlčím. Tak poďme.

Nechýba vám teraz ako predstaviteľovi ruskej inteligencie počúvanie rozhlasovej stanice Echo Moskvy, ktorú úrady pred niekoľkými dňami zakázali?

Mne nie. Ale chcel by som vás poopraviť. Nie som žiadny predstaviteľ ruskej inteligencie. Ako hovoril Lev Nikolajevič Gumiľov (sovietsky vedec a spisovateľ, pozn. red.): „Ja mám svoju profesiu aj prácu. Ruská inteligencia nemá ani jedno, ani druhé.“

Prepáčte teda. Ale na slobodu slova názor máte…

Neľutujem, že niečo zakázali. Echo Moskvy počas prebiehajúcej špeciálnej vojenskej operácie s vedomím, že naši vojaci pracujú na území cudzieho štátu, pozývalo do vysielania predstaviteľov propagandistických inštitúcií tohto štátu. A tí šírili propagandu. Prepáčte, ale čudovať sa potom zákazu? Robili to vedome.

Prečo myslíte, že by rozhlasová stanica Echo Moskvy zámerne šírila ukrajinskú propagandu?

Mám svoju verziu. Rozhodne to nemusí byť z politických dôvodov.

Takže?

Nechcem to rozvádzať. Poviem vám len to, že mnoho ďalších médií ukončilo činnosť, pretože sa zľakli zákona, ktorý už podpísal prezident, o zákaze šírenia fake news. Čo ich tak vystrašilo? Že teraz nemôžu šíriť klamstvá o ruskej armáde?

A kto bude určovať, čo je a čo nie je fake news?

Za vojnového stavu tieto veci rieši vojnový tribunál.

Ale zatiaľ u vás vojnový stav predsa vyhlásený nebol.

Zatiaľ

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Rozhovory

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie