Denník N

Unikať pred vojnou na obrazovke alebo nie? (Filmové a seriálové tipy)

Skutočná udalosť v hranom filme (The Bombardment). Foto - Netflix
Skutočná udalosť v hranom filme (The Bombardment). Foto – Netflix

Redakčný výber tipov na filmy a seriály, ktoré sa dajú vidieť na Netflixe, HBO Max, DAFilms a iných streamovacích platformách a v kinách.

V týchto dňoch, keď je hlavnou témou vojna na Ukrajine, máte pri pozeraní filmov a seriálov dve možnosti. Buď sa úplne preladiť, pokúsiť sa realitu vypnúť, alebo sa, naopak, snažiť pochopiť jej ďalšie rozmery. V prvom prípade sú voľbou detektívky alebo komédie, v druhom príbehy podľa skutočných udalostí a dokumenty. Všetkého sa dá nájsť v aktuálnej ponuke dosť. Tu je náš stručný redakčný bedeker pre streamingové služby so záverečnou kinopozvánkou ako bonusom.

Peter Bálik

The Last Kingdom (Netflix)

Tento seriál som vždy považoval za béčkových Vikingov, ale napriek tomu, že sa začal na pomerne slabej úrovni (ako keby ho nakrúcali na štúdiu Koliba v 90. rokoch), dotiahol to pomerne ďaleko. Tento týždeň sa na Netflix dostala už jeho piata a posledná séria. Opäť sa ocitáme v Anglicku, ktoré čelí nájazdom Vikingom, ale ničí ho aj hašterivosť jednotlivých saxonských kráľovstiev. Nebyť hlavnej postavy Uhtreda, už dávno by ho Dáni zrovnali zo zemou. The Last Kingdom je seriál, v ktorom sa história mieša s fikciou, a dej sa príliš naťahuje všelijakými odbočkami, ktoré sú miestami únavné, ale niečo ma núti, aby som ho dopozeral do konca. Možno ten pocit, že to konečne budem mať za sebou.

To by som vám skôr odporučil komediálny nórsky seriál Norsemen (Netflix), ktorý sa odohráva vo vikingskom prostredí a robí si vtipy zo všetkých historických seriálov s touto historickou tematikou. Vikingovia sú zobrazovaní ako neľudské vraždiace príšery, ale skúsme to otočiť. Myslíte si, že je jednoduché vraždiť, znásilňovať a neustále lúpiť? Veď aj títo ľudia potrebujú psychológa a potrebujú sa porozprávať. Norsemem nie je postavený na len situačných vtipoch, v tomto seriáli je vtipné úplne všetko. Ako sa chrabrí bojovníci vyrovnávajú s homosexualitou? Čo s kmeňom spraví to, keď sa do dediny dostane slávny umelec z Ríma?

Braňo Bezák

Podozrenie (Apple TV+)

Pätica ľudí, ktorí sa vôbec nepoznajú, sa ocitne v podozrení, že spolu zorganizovali únos syna majiteľky globálnej PR agentúry. Seriál, v ktorom každá z postáv niečo tají a za každé odhalené tajomstvo nám scenáristi ponúknu dve nové. Trochu špionážny triler bez špiónov, trochu detektívka, kde každý

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Tipy na filmy a seriály

Kultúra

Teraz najčítanejšie