Denník N

Udalosti, prešľapy a podcenené momenty týždňa 4: vyberajú Radičová, Múčka, Štrasser a ďalší

Karikatúra – Shooty
Karikatúra – Shooty

Osobnosti vyberajú udalosť, prešľap i podcenený moment uplynulého týždňa. Výber vychádza každý týždeň v piatok.

radIveta Radičová, bývalá premiérka

Udalosť týždňa:

Stále utečenci a rozhovory. Európska komisia sústredila svoje rozhodnutia na ochranu schengenských hraníc a nie všetkých členských krajín EÚ. Preto je zvolaný mimoriadny samit tých krajín, kde je najväčší nápor, a to nielen krajín Schengenu a EÚ, ale aj susedských krajín Únie. Zúženie problému na ochranu hraníc Schengenu vylučuje ďalšie členské krajiny EÚ a zvyšuje napätie.

Prešľap týždňa

Vláda deklaruje cca 60-tisíc vytvorených pracovných miest. Bola by to dobrá správa pre Slovensko, keby bola pravdivá. Len 2300 z nich je však stálych pracovných miest. Navyše o 12,8 percenta sa zvýšila migrácia za prácou do zahraničia. Miera zamestnanosti rástla vďaka zvýšenej migrácii za prácou, rastom dočasnej a príležitostnej práce a „blahodarnému“ účinku metodických zmien vo vykazovaní počtu aktivovaných nezamestnaných medzi pracujúce osoby. Na trhu práce sa stratilo takmer 10-tisíc stálych pracovných miest. Pravda je, že podstatná časť nárastu zamestnanosti je založená na rotácii nezamestnaných okolo dotovaných pracovných miest. A to je zlá správa pre Slovensko.

Podcenená udalosť

Eurobarometer a jeho výsledky k téme migrácie a utečencov. Nekomentujeme ich, nehľadáme príčiny a vysvetlenia. Jednotlivé krajiny majú rozdielne názory na migráciu. Väčšina chce, aby rozhodovala EÚ, na Slovensku je to naopak. Medzi tými, ktorí podporujú viac rozhodovania na úrovni EÚ, sú obyvatelia Cypru, Nemecka, Španielska, Luxemburska (79 – 81 percent respondentov). Naopak v Estónsku, Poľsku a na Slovensku je to len približne 40 percent. V priemere 78 percent obyvateľov EÚ si myslí, že by sa mali prijímatelia o azyl rozdeliť medzi členské štáty. Najviac túto myšlienku podporujú Nemci (až 97 percent), najmenej sa pozdáva Čechom a Slovákom (31 percent). Slovensko je na poslednom mieste aj pri otázke, či je prítomnosť migrantov prospešná pre ekonomiku. Zároveň však viac dôverujeme inštitúciám EÚ ako svojim národným.

 

muckFrantišek Múčka, šéfredaktor denníka Postoj.sk

Udalosť týždňa:
Enel dospel k dohode s EPH o predaji podielu v Slovenských elektrárňach. Pomaly sa tak začína uzatvárať kruh, v ktorom sa naše energetické firmy vracajú do východoeurópskych rúk. S pätnásťročnou prestávkou, keď boli v rukách západných firiem, ktoré väčšinou kontroloval štát. Pri EPH, spoluvlastnenom Danielom Křetínskym a J&T, stojí za zmienku atmosféra, v ktorej tu expandujú. Keď kupovali tranzitnú plynovú rúru či stredoslovenskú distribučku a teraz elektrárne, vždy sa to dialo v relatívnom tichu, hoci ide o strategické až bezpečnostne dôležité aktíva. Ak by to takto vláda nechcela, to ticho by tu nebolo. Je to zvláštne o to viac, že prečítať zámery investora nie je jednoduché. Nejde o tradičnú energetickú firmu, ktorá by organicky vyrástla a mala za sebou históriu potvrdzujúcu, že je niečo iné než len „nakúp a predaj ďalej“. Spájanie J&T s čínskym kapitálom je v tom celom ďalšia vráska navyše.

Prešľap týždňa:
Merkelovej zhovievavosť voči čoraz autoritárskejšiemu a nebezpečnejšiemu vedeniu Turecka. Preto, aby tam zobrali na seba špinavú robotu a nepúšťali utečencov ďalej. Na jednej strane chceme byť za dobrých a ukazovať otvorené srdcia, a potom za cenu principiálnych ústupkov prosíme, aby nás niekto iný ubránil pred tým, o čom tvrdíme, že to zvládneme. A prehliadame, že inak ide úplne proti našim hodnotám.

 

molnarNorbert Molnár, šéfredaktor Új Szó

Udalosť týždňa:

Smer mení svoje ja pred voľbami. Balkánska ľavica sa zmenila na ešte balkánskejšiu. Oranžová na červenú, zelená na trikolóru. Heslo na xenofóbne. Smer sa mení na armádu fajok.

Prešľap týždňa:

Transparent fanúšikov Slovana, vražedné a cynické spojenie hesla „Refugees welcome“ s kresbou zobrazujúcou vlaky, ktoré smerujú do koncentračného tábora v Osvienčime. Niekomu ešte stále nepríde desivé robiť si žarty zo zabitia obrovskej masy ľudí; navyše státisícom, ktorí utekajú pred vojnou, želajú smrť takým spôsobom, aby to legálne nebolo možné odsúdiť. Pritom zámer je jednoznačný: podnecovanie k vražde zabalené do kresby. A tí, čo by mali konať, nechápu, hovoria o tom, že to nie je dokázateľné. Dokedy sa dajú tolerovať nacistické prejavy? Dokedy ich bude tolerovať spoločnosť? A dokedy orgány činné v trestnom konaní?

Podcenená udalosť:

V Budapešti sa začal WOMEX, teda World Music Expo. Veľkolepé otváracie galapredstavenie režíroval človek so Slovenska: choreograf a umelecký vedúci bratislavského Tanečného divadla Ifjú Szivek, Dušan Hégli.

 

straJán Štrasser, spisovateľ

Udalosť týždňa:

Okázalé prijatie pripravil britský kráľovský dvor čínskemu prezidentovi Si Ťin-pchingovi. Sýrsky prezident Bašár Asad navštívil Moskvu a poďakoval sa ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi za vojenskú pomoc. Už chýba len severokórejský vodca Kim Čong-un v Bielom dome a je vymaľované.

Prešľap týždňa:

Policajti si pred pár rokmi vylepili na služobné autá slogan Pomáhať a chrániť. Smer to teraz pred voľbami vylepšil – Chránime Slovensko! Pomáhať netreba, treba už len chrániť, čo za jeho vlády napodvodníčili a nakradli tí, ktorým to Smer… čo? Umožnil? Dovolil? Doprial? Nie… to by bolo na žalobu. Povedzme… nezabránil. Hoci sa fakt strašne usiloval. A bude sa usilovať ďalšie štyri roky. Však, páni Bugár, Figeľ, Danko e tutti quanti?

Podcenená udalosť:

Predseda vlády zakázal riaditeľovi Inštitútu finančnej politiky Martinovi Filkovi zúčastniť sa besedy Denníka N o zdravotníctve. Vraj by to teraz nebolo vhodné. Koľko ľudí musí zdravím (nedajbože životom) doplatiť na zdravotnú starostlivosť v réžii Smeru, aby to bolo vhodné? A stojí Martinovi Filkovi za to, nechať sa takto ponižovať?

Výrok týždňa:

„Na také veci neodpovedaj, nie si verejný činiteľ.“ Rada predsedníčky Štatistického úradu SR Benkovičovej svojmu šéfovi informačného oddelenia Tóthovi po tlačovke o internetovej stránke Štatistického úradu SR, ktorej slabú funkčnosť a náklady na ňu si všimla už aj Európska únia.

 

korEugen Korda, novinár, .týždeň

Udalosť týždňa:
Dokonalé naplnenie sna o dokonalej bezpečnosti. Smer mi oznámil, že ide chrániť Slovensko, a tak môžem pokojne spávať nielen ja, ale aj všetci občania – dokonca aj nevoliči Smeru. Rád by som sa však dočkal vysvetlenia, pred kým ma, svojou hrdinsky nastavenou hruďou, pán predseda ide chrániť. Ale vážne: udalosťou týždňa sa celkom určite stanú voľby v Poľsku. Ich výsledky budú veľmi dôležité aj pre nás.

Prešľap týždňa:
Policajný prezident, generál a nositeľ veľavravného mena Gašpar sa dobrovoľne a s radosťou zapojil do predvolebnej kampane Smeru tým, že obhajoval neexistenciu Ficovho účtu na Belize a odovzdal novinárom trestné oznámenie, ktoré mu zveril Matovič. Tým síce porušil zákon, ale čert to ber! Veď ide o dobrú vec – volebné víťazstvo. To, že policajnou uniformou len maskuje tričko, v ktorom skutočne „kope“, nevidí už len slepec.

Podcenená udalosť:
Ctená poslankyňa Smeru pani Renáta Zmajkovičová sa samovymenovala za „ambasádorku mieru“. Po Kováčovom samoúnose je to jeden z najväčších počinov, ktoré sa odohrali počas existencie Slovenska. Teraz už len netrpezlivo čakám, kedy sa nám pani ambasádorka ozve zo Sýrie s oznamom, že nad krajinou roztiahla svoje mierové perute a v krajine zavládol pokoj a mier. Držím palce.

 

bebeBraňo Bezák, copywriter, hudobník

Udalosť i prešľap:

Udalosťou i prešľapom týždňa je pre mňa rozsudok nad Jozefom Majským. To, že sa tento Mečiarov kostlivec možno konečne zo skrine presunie do väzenia, je dobrá správa. Zlá správa však je, že keď v našom milom malom štáte ukradnete milióny, tak kým príde spravodlivosť, môžete roky za ukradnuté peniaze strieľať pandy. Ale keď zabudnete zaplatiť účet za elektrinu, tak už na druhý deň večeriate pri sviečke studenú konzervu.

Prehliadaný citát týždňa:

„Najlepšie by bolo, keby tam aj zostal,“ povedal o návšteve Baššára al-Asada v Moskve turecký premiér Ahmet Davutoglu.

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie