Denník N

Plánujete u seba ubytovať ženy a deti z Ukrajiny? Na čo treba myslieť, vysvetľuje odborníčka na dobrovoľníctvo

Silvia Cochová. Foto - Peter Coch
Silvia Cochová. Foto – Peter Coch

Silvia Cochová vedie Centrum dobrovoľníctva v Banskej Bystrici. Vraví, že teraz funguje obrovská vlna pomoci, ktorá však časom určite opadne. A vtedy budú musieť nastúpiť ďalší.

Do akého rána ste sa zobudili 24. februára 2022?

Do veľmi ťaživého, priam neuveriteľného. Trvalo mi celý deň, kým som uverila, že sa naozaj začala vojna, že nejde o nejakú počítačovú hru.

Bolo vám od prvej chvíle jasné, že sa zapojíte do pomoci utečencom a utečenkám z Ukrajiny?

Nepochybne. Presne tak isto ako na začiatku pandémie covidu-19. Vedela som, že poskytneme pomoc s koordinovaním dobrovoľníkov, najmä v meste a kraji, kde pôsobíme. Prvé telefonáty prišli vzápätí.

Poznám viacerých ľudí, ktorí ponúkli svoje ubytovanie pre ženy a deti z Ukrajiny, zatiaľ sa im však nik neohlásil. Niektorí riešia, či by nebolo efektívnejšie sadnúť do auta, ísť na jeden z hraničných priechodov medzi Ukrajinou a Slovenskom, a priamo tam si „odchytiť“ rodinu, ktorej ponúknu odvoz aj ubytovanie.

Osobne to neodporúčam. Keby takto postupoval každý, vznikne chaos a zbytočne sa upchajú prístupové cesty, ktoré dnes slúžia štátnym zložkám, charitám, neziskovkám a dobrovoľníkom. Ísť tam má zmysel vtedy, ak presne viete, po koho idete, čiže ste sa už s nejakou rodinou spárovali prostredníctvom konkrétnej organizácie. Chodiť tam úplne naslepo nie je cesta.

Čo by si mal uvedomiť každý, kto ponúka ubytovanie?

Predovšetkým to,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie