Denník N

tl;dr Ruský novinár: Každý Rus je zodpovedný za to, čo sa stalo

Ilustračné foto - TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

tl;dr je newsletter prinášajúci prehľad zahraničnej tlače.

Putin zatiaľ nezavraždil toľko ľudí ako Hitler, ale rok 2022 je iný ako rok 1940: Putinove vojnové zločiny môžeme sledovať v priamom prenose na sociálnych sieťach a obraz Rusov vo svete sa už teraz nenávratne a na dlhé desaťročia zmenil, píše známy ruský novinár žijúci v Berlíne Leonid Beršidskij pre Bloomberg.

Mnohí Rusi dnes dávajú na Facebook heslá „Nie vojne“ a „Som za mier“. Každý je však za mier – aj Hitler hovoril, že je za mier, aj Putin to hovorí. Otázkou je – aj keď tento spôsob uvažovania my Rusi nenávidíme –, čo každý z nás urobil pre to, aby vojna nebola možná, čo sme urobili pre odvrátenie vzniku diktatúry, ktorá k vojne nevyhnutne vedie, píše Beršidskij.

„Keď som v roku 2014 emigroval z Ruska na protest proti okupácii Krymu, bol som alergický na to, keď mi Ukrajinci hovorili, že sa tým nezbavujem svojej zodpovednosti. Bol som si istý, že som nemohol urobiť nič pre to, aby som zmenil povahu ruského režimu. Vy choďte bojovať proti Putinovi, štekal som na Ukrajincov, uvidíte, ako budete úspešní. Hanbím sa, keď si na to teraz pomyslím, lebo oni s ním

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

tl;dr zo zahraničnej tlače

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie