Denník N

Pozrite si mapu kriminality na Slovensku

Vzali dáta z pdf súborov ministerstva vnútra a zobrazili ich na prehľadnej mape. Ako sa vyvíja kriminalita vo vašej oblasti?

[windowtext]

Od roku 2013 zverejňuje ministerstvo vnútra na webe mapy trestných činov v Slovenskej republike. Polícia ponúka pohľad na počet zistených trestných činov spáchaných v jednotlivých policajných okrskoch. Mapy trestných činov sú rozdelené do viacerých oblastí na základe toho, aký typ kriminality zobrazujú.

Prvým vážnym nedostatkom máp poskytnutých ministerstvom je, že dáta vyjadrujúce počet trestných činov sú zobrazené ako absolútne, a nie relatívne, uvádza jeden z autorov Michal Hornák. Mapy majú aj ďalšie nedostatky – spočítavanie údajov za jednotlivé štvrťroky či neprehľadné kategórie.

Používateľ vie len ťažko odlíšiť tieto kategórie medzi sebou a vo väčšine prípadov je pridelenie okresu do správnej kategórie nejednoznačné. Texty v mape sú malé a  ťažko čitateľné. Percentá vyjadrujúce počet objasnených trestných činov sú niekde uvádzané na dve desatinné miesta (55,32) a niekde na šesť (74,519997), pri niektorých je uvedený znak %, pri niektorých nie, mapa tak nepôsobí jednotným dojmom, dodáva autor.

Dáta preto sprehľadnili a upravili do interaktívnej podoby.

Pripravili: AI-MAPS

[/windowtext]

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie