Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: V Luhansku a Donecku odchytávajú mužov priamo na ulici a posielajú ich do boja, hoci nikdy nedržali v ruke zbraň

Zajatí ruskí vojaci na tlačovke. Foto - TASR/AP
Zajatí ruskí vojaci na tlačovke. Foto – TASR/AP

Do ruských novín Novaja Gazeta volalo niekoľko zúfalých mladých ľudí, aby podali svedectvo o tom, čo sa u nich deje.

Ruské noviny Novaja Gazeta priniesli výpovede mladých ľudí z Donecka a Luhanska (to sú separatistické republiky) o tom, ako z miest odviedli už takmer všetkých mužov na vojnu. Odchytávajú ich priamo na ulici.

Mladá žena (jej meno redakcia nezverejnila) telefonovala s redakciou Gazety a hovorí, že všetci jej známi a priatelia už sú odvedení, hoci väčšina z nich nikdy nedržala v ruke zbraň.

„Najprv zobrali štátnych zamestnancov, učiteľov, daňových účtovníkov a ďalších. V niektorých inštitúciách zobrali všetkých mužov, v iných len polovicu, aby mohli úrady fungovať,“ hovorí.

Všetci muži od 18 do 55 rokov sa musia povinne prihlásiť k armáde, inak im hrozí väzenie. Niektorí sa pokúšajú utiecť do Ruska, kde ešte všeobecná mobilizácia nie je, ale na hranici s Ruskom sú len tri priechody a všetky sú prísne strážené.

Mladá žena popisuje, ako mužov odchytávajú na ulici, keď idú napríklad nakupovať. Vezmú ich na policajné oddelenie, zaregistrujú a pošlú priamo do výcvikového strediska. Výcvik má trvať štyri dni. Potom ich rozdelia – jeden sa stane sniperom, iný pešiakom bez ohľadu na ich schopnosti a skúsenosti.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie