Denník N

Primátor Nosko: Banská Bystrica nemá reklamu, privediem investorov

Primátor Banskej Bystrice Ján Nosko pri benefičnom hokeji s Michalom Handzušom. Foto – TASR
Primátor Banskej Bystrice Ján Nosko pri benefičnom hokeji s Michalom Handzušom. Foto – TASR

Keď chce výrobca vyvážať do Poľska, odrezanú Banskú Bystricu obíde, hovorí Ján Nosko, ktorý sa primátorom Banskej Bystrice stal ako nezávislý s podporou Smeru, SDKÚ, SNS a SMS. Je podľa neho čas dať bokom rivalitu s úspešnejším Zvolenom.

  • Aký by mal byť podľa primátora Banskej Bystrice vzťah s rivalom Zvolenom.
  • Ako komununikuje so županom Marianom Kotlebom.
  • Čo všetko sľubuje v meste v najbližších rokoch zmeniť.

Má Banská Bystrica nový pozitívny príbeh pre svojich občanov a návštevníkov, alebo zostane len mestečkom obklopeným krásnou prírodou a horami?

Banská Bystrica môže ponúkať príbeh, ktorý je skrytý v jej potenciále. Je to poloha mesta, história aj priemyselná minulosť. Od toho by sa mali odvíjať vízie mesta, ktoré sú spracované. O cestovnom ruchu ako o hlavnom produkte sa hovorí veľmi dlho, ale pretavenie do reality nie je téma na jeden rok a vyžaduje si komunikáciu. V Banskej Bystrici nefunguje komunikácia medzi inštitúciami na takej úrovni, aby sme propagovali nielen mesto, ale aj inštitúcie, lebo tie tvoria mesto. Podujatí je v meste obrovské množstvo, ale nie sú predané – každá inštitúcia si ich robí sama. Našou snahou je podujatia koordinovať.

Teda aký je ten príbeh, obraz mesta, ktorý by tu mal byť možno o päť, desať, tridsať rokov?

Bystrica je kultúrne, vzdelávacie a administratívne centrum…

Niektorí zase hovoria, že je to mesto úradníkov, učiteľov a lekárov…

To je vlastne to isté.

Otázka je, či je to dobre alebo zle.

Nie je to dobre. Chýba tu investor. Keď budeme rozvíjať tento príbeh, priemyselný park je nenaplnený, chýbala propagácia aj ponuka. Spracovali sme materiál, ktorý naozaj predstavuje Bystricu ako miesto, ktoré môže byť a je pre investorov zaujímavé. Rokovali sme so skupinami, ktoré majú záujem investovať, spolupracujeme so SARIO-m, s obchodnou a priemyselnou komorou, dohodili nám záujemcov. Verím, že dokážeme park v priebehu niekoľkých rokov naplniť.

Toto isté hovorili všetci vaši predchodcovia. Čo je to iné? Čo by malo presvedčiť investorov, aby prišli, že ste výhodnejší ako dynamicky sa rozvíjajúci železničný uzol Zvolen?

Sme tu deväť mesiacov. Trvalo nejaký čas, kým sme pripravili komplexný dokument. Každý väčší investor má svoje záujmy, napríklad investičnú pomoc, a to si vyžaduje rokovania na úrovni ministerstva alebo vlády a nájdenie konsenzu. Pokiaľ ide o dopravnú infraštruktúru, sme v slepej ulici, hoci máme napojenie na R1. Neviem, či to všetkým stačí. Ak chce niekto vyvážať do Poľska, ide úplne iným smerom. Sieť nie je dokonalá, ale teraz sme rokovali so štátnym tajomníkom ministerstva dopravy. Po rokoch sme znovu otvorili tému napojenia R1 na severnú D1 tunelom popod Donovaly.

Ján Nosko kandidoval aj s podporou Smeru. Foto – TASR

Uveďme príklad Ostrava. Bolo to špinavé priemyselné mesto, ktoré ľudia obchádzali. Pretvorili ho však na zaujímavú destináciu pre turistov, boli aj spoluorganizátormi svetového šampionátu v hokeji a nebolo to len preto, lebo naň mali vhodný štadión. Toto je príbeh, na ktorý sa pýtam… Kde vidíte vaše mesto po rokoch a ako to chcete dosiahnuť?

Zopakujem: dopravná infraštruktúra, napojenie na veľké dopravné tepny, komunikácia medzi inštitúciami, využitie potenciálu, eurofondy, dobudovanie mesta a lepšia propagácia. Neexistuje ani jedno ucelené video, ktoré mesto predáva. Samozrejme, treba dotiahnuť investora s ekologickou výrobou s vysokou pridanou hodnotou, ktorý zamestná ľudí.

Všetci primátori o tom hovorili, ale investori stále mesto obchádzajú. Prečo je Bystrica roky taká nezaujímavá?

Možno prirodzená rivalita so Zvolenom viedla k tomu, že chýbala synergia. Ale ja nevnímam Bystricu len od jednej tabule po druhú. Bystrica je región s potenciálom a musíme komunikovať a predávať sa spolu. Možno nastala doba, aby sme začali intenzívnejšie komunikovať aj so Zvolenom.

Mestá majú svoje prívlastky. Nechcem porovnávať Bystricu s Los Angeles, ale každý vie, že to je „mesto anjelov“. Má Banská Bystrica nejaký prívlastok, okrem „povstalecká“ a „medená“? Myslíte si, že by mala mať, a aký by mohol byť?

Okrem prívlastku, že je banská (smiech), som nad tým nerozmýšľal. Možno by sa žiadal slogan, ktorý spája históriu s polohou a vzdelaním. V každom prípade sme mesto, kde sa narodilo množstvo významných ľudí. Myslím si, že mesto by malo mať nejaký vhodný prívlastok. Je ich niekoľko – zdravé, zelené…

Ale to je klišé…

Áno, čisté, zelené a zdravé je normálne. Tak by to malo byť.

Sú dlhodobé zámery, ale aj veci, ktoré sa dajú vylepšiť rýchlejšie. Keď príde niekto do Bystrice, ako prvé uvidí zdevastovanú autobusovú stanicu a jamu namiesto parkoviska pri mestskom úrade. Oznámili ste stavbu novej stanice. Ako to vyzerá?

Termín bolo leto, respektíve jeseň. Verím, že dočasná stanica bude v novembri hotová a v zime začneme búrať. Sú tu aj ďalšie „strašidlá“ – budova bývalého Tesca, dom kultúry s top polohou, ktorý je mŕtvym priestorom. Nemáme na to dosah, ale urobili sme kroky, aby sme sa priblížili k tomu, ako by mesto mohlo získať dom kultúry do majetku. Viem si predstaviť, že objekt za určitých podmienok odkúpime a vrátime Bystričanom.

V jednom z predvolebných rozhovorov ste povedali, že za jeden z najväčších problémov považujete čerpanie eurofondov. Nespomeniem si na žiadnu veľkú strategickú investíciu, okrem obchvatu R1, za posledných dvadsať rokov. Čo čaká Banskú Bystricu?

Súhlasím, okrem obchvatu za Vážneho sa tu nič strategické neudialo. Teraz prebieha rekonštrukcia robotníckeho domu za vyše dva milióny eur. Chceme čerpať z eurofondov a pripravovali sme od začiatku roka štúdie. Zatiaľ ešte nevyšli konkrétne výzvy. So župou sme odkomunikovali financie, ktoré by krajské mesto mohlo čerpať, a predstavili sme im naše projektové zámery. Napríklad cyklotrasy, rekonštrukciu materských škôl a predĺženie pešej zóny smerom k obchodnému centru Európa.

Župan Kotleba vám s eurofondmi veľmi nepomáha…

Tak…

Župan Marian Kotleba a primátor Banskej Bystrice Ján Nosko počas 21. ročníka medzinárodného halového výškarského mítingu Banskobystrická latka (2015). Foto – TASR

Ako sa s ním komunikuje?

Stretli sme sa niekoľkokrát na športových aktivitách. Komunikujeme o strategických veciach, ktoré potrebujeme riešiť. Územnú dohodu sme podpísali a naša komunikácia sa skončila. Ale musí pokračovať ďalej. To nie sú peniaze Kotlebove ani moje. Sú pre ľudí a musia prísť do regiónu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie