Denník N

Politológ Pastuchov: Západ spravil dve hrubé chyby, a tak sa Rusko vybralo cestou Nemecka 30. rokov

Vladimir Pastuchov. Foto - archív V. P.
Vladimir Pastuchov. Foto – archív V. P.

Väčšina Európanov teraz Rusov odsudzuje, nenávidí, bojí sa ich. A nerozumie im. Pochybili sme však aj my vo vzťahu ku krajine, ktorá chce byť súčasťou európskej rodiny, ale nedokáže rešpektovať pravidlá, ktoré v nej platia?

Ruský politológ žijúci vo Veľkej Británii Vladimir Pastuchov v rozhovore vymenoval prešľapy, pre ktoré teraz nemôžeme pokojne spávať. A naznačil, ako ich napraviť.

V rozhovore zároveň vraví, prečo sa Rusi cítia ponížení a opovrhovaní, či sa dalo vojne na Ukrajine zabrániť a prečo sa dnešní Rusi podobajú na Nemcov z 30. rokov minulého storočia.

Čakali ste vojnu na Ukrajine? Útok na Kyjev, na mnoho veľkých miest, nálety, raketové útoky na civilné ciele, veľa mŕtvych a zranených, milióny utečencov?

V analýze, ktorú som napísal v roku 2013, som dospel k záveru, že nás neminie. Svedčila o tom evolúcia režimu, ktorý sa najskôr transformoval do podoby fašistickej a v posledných dvoch rokoch nacistickej.

Ruská ideológia sa najskôr stala zjavne militantnou, potom už aj extrémisticky militantnou. Takže hovoriť, že som to nečakal, by bolo nespravodlivé. Ja som vlastne vojnu vnímal ako možnosť číslo jeden.

Teraz som vám povedal, čo mi našepkával rozum. Ale srdce si prialo niečo iné. Spokojne si žiješ a všetky inštinkty ti hovoria, že zničiť tento život by bolo úplne absurdné. Tak som do poslednej chvíle neveril, že sa to môže stať. Ako všetci.

Mnohým Rusom sa zdá, že sa teraz snažíme zmeniť ich krajinu proti ich vôli. Mnohí ruskí politológovia a novinári hovoria o tom, ako sme Rusov a Rusko roky ponižovali, ako nimi opovrhujeme… Myslíte si, že sme vo vzťahu k Východu pochybili?

Určite. Ale to teraz nehrá žiadnu rolu. Keď Rusko začalo barbarskú vojnu proti Ukrajine, Putin sa tým úplne zbavil možnosti poukazovať na chyby Západu, aj keby nejaké urobil.

Napriek tomu: skúsme sa presunúť do čias pred 24. februárom 2022…

Áno, vtedy bolo možné diskutovať o tom, že sa obe strany dopúšťali vážnych chýb.

A tie chyby sa začali v roku 1990. Vtedy si USA a západná Európa zmysleli, že krach ZSSR znamená, že sa západný svet zbavil Rusov. Lenže to bola veľká ilúzia. Rusi sú taká substancia, ktorú nazývam blikajúcou civilizáciou. Je pre nich charakteristické striedanie vzostupov a pádov.

Je to veľké špecifikum Ruska. Vrchol, pád, vrchol, pád… a tak sa to strieda. Tí, čo vidia iba obdobia vzostupu a myslia si, že to tak bude stále, sa mýlia. Rovnako ako sa mýlia tí, čo vidia Rusko len vo fáze pádu do priepasti a myslia si, že Rusko v tejto priepasti zmizne navždy. Striedanie týchto periód fantastických zdvihnutí a katastrofálnych prepadov je v Rusku vnímané ako norma. Tak sa jednoducho žije v ruskej civilizácii. Hore, dole, hore, dole…

Podľa tejto vašej teórie sa ruská civilizácia v 90. rokoch ocitla takmer na dne priepasti. A mnohým sa zdalo, že už sa z nej nikdy nedostane. Dostala sa?

Západ prijal prezumpciu, že Rusko v Európe už ďalej nie je prítomné.

To je tá hlavná chyba, ktorá nás priviedla k fatálnemu vzájomnému neporozumeniu?

Vidím dve hlavné chyby, ktorých sa Západ dopustil. V ich dôsledku sa v ruskej spoločnosti sformoval versaillský syndróm (pocit porazených, že boli

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie