Denník N

Po Košiciach 2013 je tu Plzeň 2015

Dnes oficiálne otvoria nové Európske hlavné mesto kultúry. Program vysiela Česká televízia a vidieť sa bude dať všeličo. No ešte dôležitejšie je, čo sa bude dať vidieť v Plzni ďalej.

Pramene, Symfónia zvonov, Otvorená Plzeň. To sú tri hlavné časti programu, ktorý v sobotu 17. januára zažijú obyvatelia a návštevníci Plzne. Tá sa totiž stáva Európskym hlavným mestom kultúry 2015.

Úvod má symbolizovať štyri rieky, ktoré pretekajú cez Plzeň. V štyroch sprievodoch sa predstaví to najlepšie, čo mesto ponúka (od inštitúcií ako rozhlas cez atrakcie typu DinoPark po neziskovky a kultúrne akcie).

Hlavným bodom programu, ktorý režíruje Petr Forman, je Symfónia zvonov. Na Námestí republiky bude realizovaný najväčší videomapping v Česku. Fasády budov oživí projekcia z dielne 3Dsense, predstaví sa vyše 80 domácich aj zahraničných umelcov vrátane povrazolezca, ktorý prejde ponad celé námestie, zaznie skladba, ktorú skomponoval  a sám si ju oddiriguje Marko Ivanovič. Vyvrcholením má byť prvé rozozvučenie nových zvonov na katedrále Sv. Bartolomeja.

Posledná časť večera dostala názov Otvorená Plzeň, no neznamená to, že sa všetci poberú do krčiem na pivo. Hudba, tanec, divadelné predstavenia a performance budú pokračovať aj mimo centra mesta.

Do nového Európskeho hlavného mesta kultúry sa dá zavítať aj cez televíznu obrazovku. Vysielanie začína už od 14.30 na ČT24, priamy prenos zo slávnostného zahájenia ponúka ČT2 od 18.10 a potom ešte príde dokument Plzeň sobě o stavbe najmodernejšieho divadla v strednej Európe (ČT art, 20:20).

Najdôležitejšie však nie je to, čo sa bude dať vidieť v Plzni dnes, ale počas celého roka a najmä v rokoch ďalších. SKutočnou pointou projektu totiž nie je minúť európske peniaze na program, ale využiť ich na vybudovanie modernej infraštruktúry, ktorá pomôže dlhodobému rozvoju miestnych kultúrnych aktivít.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie