Denník N

V Banskej Bystrici zdochol pes, kedy bude atraktívna? Najskôr o dvadsať rokov

Takto ukazujú Banskú Bystricu na webe visitbanskabystrica.sk.
Takto ukazujú Banskú Bystricu na webe visitbanskabystrica.sk.

V strede Slovenska je stratené mesto úradníkov, učiteľov a zdravotníkov, s prázdnymi hotelmi a bez života, kde sa takmer nič nemení.

V Banskej Bystrici žije vyše 77-tisíc ľudí, ale počet obyvateľov krajského sídelného mesta stále klesá. Napriek Univerzite Mateja Bela, ďalším vysokým školám a množstvu stredných škôl neustále trpí nedostatkom kvalifikovanej technickej pracovnej sily a stala sa mestom úradníkov.

Bývalý primátor Banskej Bystrice Peter Gogola ešte ako kandidát odštartoval svoju volebnú kampaň sloganom „Zdochol tu pes“. Nie veľmi lichotivá, provokatívna, zjednodušená, ale v konečnom dôsledku výstižná charakteristika sa však nezmenila ani počas jeho primátorovania.

Nový šéf mesta Ján Nosko (nezávislý s podporou Smeru, SNS, SDKÚ a SMS) chce urobiť z povstaleckého úspešné a atraktívne mesto. Vyzerá to tak, že on, aj ktorýkoľvek iný primátor, by na to potreboval niekoľko volebných období a hlavne úspešné Slovensko.

Neviditeľná Bystrica

Čo je horšie ako to, keď o meste píšu médiá negatívne alebo vôbec? Okrem belgického videa o Banskej Bystrici, ktoré bolo viac vtipné ako dobré, nie je asi nič, čo by Bystricu predstavovalo svetu a lákalo takto turistov. A tak azda najväčší propagátori mesta, okrem Múzea SNP, nie sú z Banskej Bystrice, baví skôr umelcov. Mesto sa dostalo do názvu albumu kapely Korben Dallas a výrazne dávnejšie o ňom napísal pieseň Honza Nedvěd.

Z Banskej Bystrice trvá cesta do najväčších stredoeurópskych miest, ako sú Viedeň, Krakov, Budapešť, Brno, Bratislava, dve až tri hodiny, ale diaľnica vedie len smerom na Bratislavu. Z letiska Sliač, ktoré je len desať kilometrov od mesta, nelieta žiadna pravidelná linka do európskych metropol.

Čerpanie eurofondov je vzhľadom na veľkosť a význam mesta v centre Slovenska minimálna. A do toho ešte župan Marian Kotleba s jeho odmietaním eurofondov.

Výsledkom je štruktúra zamestnanosti, ktorá naznačuje mnohé. Banská Bystrica je mestom úradníkov, učiteľov, predavačov a zdravotníkov. Najviac ľudí pracuje vo verejnej a štátnej správe, potom v školstve a v zdravotníctve. Obrazne povedané v Banskej Bystrici zarába na ich platy najmä maloobchod.

Obchvat a to je tak všetko

Mesto Banská Bystrica je v relatívne dobrej ekonomickej kondícii. Patrí medzi najmenej zadlžené veľké mestá a hospodári s prebytkom. V rozpočtovom roku 2014 to boli takmer dva milióny eur. Vedeniu mesta sa podarilo podpísať dodatky k dvom najväčším úverovým zmluvám, čo pri ich splatení v roku 2023 znamená úsporu približne štvrť milióna eur.

Banská Bystrica:

  • 77 375 obyvateľov (december 2014)
  • rozloha 104 štvorcových kilometrov
  • nezamestnanosť 9,7 percenta
  • priemerný hrubý príjem 927 eur
  • dlh na jedného obyvateľa 104 eur

Ekonomický zdravé mesto však napriek tomu nepriťahuje investorov a veľké investície. Keby neexistovala štátna zákazka na obchvat mesta (R1), nemali by sme veľmi o čom hovoriť. Plánovaných približne dva a pol milióna eur na modernizáciu osvetlenia a rekonštrukciu Robotníckeho domu je žalostne málo na sídelné mesto.

Príčiny zhrnula jedna z množstva analýz, ktoré si mesto dalo urobiť. Ťažiskový bod, z ktorého vychádzajú, sú nevhodné podmienky na investovanie. Z toho vyplývajú nezáujem investorov, nedostatočný prílev investícií, nedostatok pracovných príležitostí, slabo zaplatená pracovná sila, odchod kvalifikovaných zamestnancov a v konečnom dôsledku starnúce mesto.

Nepomáha ani jedna z vízií, a to spájanie Banskej Bystrice so Zvolenom a spoločná marketingová stratégia, ktorá by investorom ponúkala viac možností. Dvadsať kilometrov vzdialený, dynamicky sa rozvíjajúci Zvolen, železničný uzol, je pre mesto viac konkurenciou ako prínosom.

Kde sú tí turisti?

Takmer všetci primátori kreslia Banskej Bystrici turistickú budúcnosť. Je to logické pre jej históriu, pamiatky a zimné strediská v okolí, ale žiadnemu z nich sa nepodarilo zámery uskutočniť.

Čo pozná Slovensko z Banskej Bystrice? Možno tak Múzeum SNP. Tu je počas dňa polície. Foto – TASR

Banská Bystrica má rôzne prívlastky. Povstalecká, medená, srdce Slovenska… Prívlastok povstalecká je pravdivý, ale turisticky málo príťažlivý. Hoci Múzeum SNP, európsky architektonický unikát, navštívia ročne tisícky turistov, len málo z nich sa v meste zdrží dlhšie.

V porovnaní s inými slovenskými mestami, ktoré sú označované za turistické destinácie, je podľa prieskumov Banská Bystrica na tom veľmi zle. Napríklad obsadenosť stálych lôžok sa blížila len k 17 percentám.

Banskej Bystrici chýba vízia a prevládajú čiastkové riešenia.

Ján Nosko, terajší primátor, prišiel pred menej ako rokom do komunálnej politiky ako úspešný manažér detskej nemocnice. Opozícia však tvrdí, že košický politický model Smeru s Richardom Rašim na čele je pre Bystricu málo koncepčný.

SWOT analýzy uvádzajú málo optimistické odhady a predpovede napríklad pre terajších päťdesiatnikov. Banská Bystrica by sa podľa nich mala stať mestom s rôznorodou ekonomikou a dostatkom pracovných príležitostí až o tridsať rokov. O desať rokov menej by malo trvať, kým sa stane „prosperujúcim kreatívnym mestom, jedinečným miestom na podnikanie s dopytom a mestom, ktoré exportuje a inovuje“, ľudia by mali lepšie bývať a byť zdravší.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie