Denník N

Putinovi písal prejavy: V jeho blízkosti nie sú samurajovia. Čakali, že Zelenskyj sa zachová ako oni

Politológ a politický konzultant Abbas Galľamov pracoval pre prezidenta Vladimira Putina v rokoch 2000 až 2001 a potom, keď bol premiérom v rokoch 2008 až 2010. V rozhovore hovorí o tom, ako sa Putin zmenil, ako podcenil Volodymyra Zelenského, ako uvažuje ruská elita aj o tom, či si myslí, že v Rusku bude raz demokracia.

Pre prezidenta Putina ste pracovali pred dvadsiatimi rokmi a potom, keď bol premiérom v rokoch 2008 až 2010 ako jeden z jeho tímu speechwriterov. Aký bol Vladimir Putin vtedy a kým je dnes? 

Môj najsilnejší dojem z neho vtedy bol ten, že bol absolútne racionálny a logický, nedával najavo žiadne emócie. Povedal by som, že bol jednoducho dobrý manažér. Stretával sa s ľuďmi, pýtal sa ich na ich názory, veľmi pozorne ich počúval. Zaujímal sa o najmenšie detaily. Čiže vtedy by asi nikto nepovedal, že raz bude robiť emocionálne rozhodnutia, že nebude schopný počúvať opačné názory. Buď u neho nastal dramatický osobnostný posun, alebo niektoré záležitosti, ako napríklad ekonomika, nie sú pre neho osobne také veľmi dôležité a tam znesie aj iný názor. Lenže sú záležitosti, ktoré pre neho majú nesmierny význam, a v tých odmieta počúvať iných a stáva sa netolerantným. Zdá sa tiež, že kým je vo fáze, keď sa ešte len rozhoduje, vníma názory iných. V momente, keď urobí rozhodnutie,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie