Denník N

Týždeň v zdraví: Ako sa pripraviť na tehotenstvo, čo treba vedieť o endometrióze a ako predchádzať rakovine krčka maternice?

Ilustračné foto - JumpStory
Ilustračné foto – JumpStory

Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

V dnešnom špeciálnom vydaní venovanom ženám sa dozviete:

  • ako sa zodpovedne pripraviť na tehotenstvo,
  • aké sú možnosti prevencie rakoviny krčka maternice,
  • fakty o endometrióze.

Tipy, ako sa pripraviť na tehotenstvo

„Neverte príručke o sexe od niekoho, kto žije v celibáte,“ radil americký spisovateľ Robert A. Heinlein. Podobne by asi nemali muži dávať ženám rady, ako sa pripraviť na tehotenstvo – samozrejme, s výnimkou lekárov, gynekológov a pôrodníkov. Prinášame preto súhrn overených praktických rád a odporúčaní od tých, čo k prípravám na tehotenstvo majú čo povedať.

Všetky nasledujúce rady vychádzajú z kľúčového faktu, že podpora zdravia budúcej mamičky je podstatná pre zdravý prenatálny vývin bábätka.

Obráťte sa na svojich lekárov

Okrem vášho partnera by mali byť váš všeobecný lekár a špecialista – gynekológ hneď druhý a tretí v poradí, ktorí by o vašom pláne otehotnieť mali vedieť. Okrem toho, že vedia odpovedať na otázky súvisiace počatím a tehotenstvom, budú riešiť aj všetko potrebné v súvislosti s vaším zdravotným stavom.

Lekári urobia nevyhnutné testy a vyšetrenia, aby si boli istí a zároveň vás ubezpečili, že nemáte žiadne zdravotné problémy, ktoré by mohli negatívne ovplyvniť vaše šance na počatie a aj tehotenstvo. Kľúčové sú aj konzultácie súvisiace s vašou plánovanou vakcináciou alebo dedičnými ochoreniami. Ešte pred otehotnením navštívte aj svojho zubného lekára.

Je tiež nevyhnutné, aby váš všeobecný lekár aj gynekológ vedeli o všetkých liekoch, ktoré pred tehotenstvom a počas tehotenstva užívate, týka sa to aj voľnopredajných liečiv či doplnkov výživy. Treba mať na pamäti, že aj niektoré bylinky, bylinné zmesi či čaje nie sú vhodné pre tehotné ženy.

Na Slovensku máme precízne prepracovaný štandardizovaný systém prenatálnej starostlivosti, vďaka ktorému je o každú nastávajúcu mamičku a aj nenarodené dieťatko komplexne postarané. Po pôrode na prenatálnu starostlivosť nadväzuje starostlivosť o narodené dieťa i matku v šestonedelí.

Nastavte si zdravý režim

V záujme zdravého vývinu plodu je bezpodmienečne nevyhnutné prestať piť alkohol, užívať tabak v akejkoľvek forme a obmedziť alebo úplne vylúčiť aj kofeín. Pred otehotnením a počas tehotenstva je ideálny čas aj na správne nastavenie zdravej, vyváženej a pestrej stravy. Pomôže to nielen zdravému vývinu vášho dieťatka, ale aj vášmu organizmu. V čase pred počatím sa rozhodne vyhnite drastickým diétam, snaha schudnúť bezprostredne pred otehotnením a zvlášť počas tehotenstva nie je dobrý nápad.

Vhodný doplnkom stravy je počas tehotenstva kyselina listová, pretože preukázateľne znižuje riziko niektorých vrodených chýb. Síce sa prirodzene nachádza v listovej zelenine, podľa odborníkov však treba kyselinu listovú užívať denne počas troch mesiacov pred otehotnením a aj počas celej gravidity. Dennú dávku kyseliny listovej konzultujte so svojím lekárom, gynekológom alebo lekárnikom.

Aj pred otehotnením a počas tehotenstva je dôležité

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Rodičovstvo

Týždeň v zdraví

Každý utorok v prinášame najdôležitejšie informácie o zdraví, prevencii ochorení, ale aj praktické rady, ako sa pohybovať v slovenskom zdravotníctve a ako dostať to, na čo máte nárok. Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

Zdravotníctvo

Životy žien

Zdravie

Teraz najčítanejšie