Denník N

Na víťaza čakajú už päť rokov. Najťažšie preteky na svete opäť nedokončil žiadny bežec

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Najťažšie a najzvláštnejšie bežecké preteky na svete ani tento rok nikto nedokončil. Naďalej tak platí, že Barkley Marathons v priebehu 36 rokov úspešne absolvovalo len 15 bežcov.

Barkley Marathons sú bežecké preteky, ktoré oficiálne merajú 100 míľ, teda približne 160 kilometrov, niektorí účastníci však tvrdia, že v skutočnosti to môže byť aj o 50 kilometrov viac.

Okrem dĺžky je pre súťažiacich výzvou aj prísny časový limit a predovšetkým náročný terén a nehostinné prostredie, keďže sa preteká v hustých lesoch amerického štátu Tennessee.

Preteky preveria bežcov aj psychicky. A to nielen na trati, ale aj v príprave na podujatie. Presné propozície, trasa či čas štartu totiž nie sú dopredu známe. Vopred nie je ohlásený ani dátum, keď sa možno na preteky prihlásiť. Navyše každý rok sa na štart postaví len 35 bežcov, ktorých starostlivo vyberie riaditeľ pretekov.

Napriek spomenutým prekážkam je o podujatie veľký záujem a v bežeckom svete sa stalo kultovou záležitosťou. Dokumentárny film o Barkley Marathone s názvom The Race That Eats Its Young sa dostal aj na Netflix, iný dokument s názvom Where Dreams Go To Die si len na YouTube doteraz pozrelo 2,5 milióna divákov.

Výklus je pravidelný týždenný newsletter o behu, vychádza každý utorok a posielame ho aj e-mailom. Vypočuť si ho môžete aj ako podcast na kanáli Športové podcasty vo svojej podcastovej aplikácii.


Impulzom na vznik Barkley Marathons bol príbeh muža, ktorý zastrelil Martina Luthera Kinga. Volal sa James Earl Ray a za vraždu si odpykával trest na jednom z najnehostinnejších miest v Spojených štátoch. Väznica s príznačným názvom Brushy Mountain, čiže Kefovitá hora, sa nachádzala v drsných horách štátu Tennessee, navyše išlo o zariadenie s maximálnym stupňom stráženia. Jamesovi Earl Rayovi sa napriek tomu podarilo v roku 1977 utiecť a pátranie po ňom bolo spočiatku neúspešné.

Na verejnosti sa preto objavili špekulácie, že už môže byť stovky kilometrov od väzenia, na polceste k hranici s Mexikom. Realita však bola zásadne iná. Raya našli

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Iné podcasty Denníka N

Športové podcasty Denníka N

Výklus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie