Denník N

Týždeň bola v podzemnom kryte. Teraz ukrajinská študentka Viktória začína študovať na slovenskej univerzite

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

„Rozhodla som sa odísť. Nemala som tušenie, kam pôjdem. Môj plán bol ísť do západnej časti Ukrajiny, prekročiť hranicu a zostať v bezpečí. Vlastne to nebol plán, bol to nevyhnutný krok k prežitiu,“ hovorí Viktória Mamojlyk, 20-ročná študentka z Kyjeva.

Viktória začala študovať štvorročný odbor High technologies – interdisciplinárny odbor biológie, matematiky a fyziky – v roku 2019 na Univerzite Tarasa Ševčenka v Kyjeve. Žila normálny študentský život.

„Pred mesiacom som si nevedela predstaviť vojnu,“ hovorí Viktória. Podľa nej boli na Ukrajine informovaní o plánoch ruskej invázie. Ľudia čítali správy, rozprávali sa o tom. „Skôr sme o invázii vtipkovali, lebo vojna sa nám v 21. storočí zdala nereálna,“ konštatuje študentka z Kyjeva.

V stredu pred začiatkom invázie mala Viktória úplne obyčajný deň. Išla do práce. Poobede sa stretla s kamarátkou. Večer pokojne zaspávala. „Zobudila som sa o piatej hodine ráno na sirény. V tom momente som vedela, že vojna je tu,“ hovorí smutne.

Nastal chaos. Nikto nevedel, čo má robiť a kam má ísť.

Vojna je o šialenom tichu, ktoré občas preruší hrozný hluk

„Zbalili sme si veci a odišli sme k mojej babke,“ opisuje, čo nasledovalo. V jej dome sa nachádza podzemná pivnica, v ktorej Viktória aj s rodinou strávila týždeň.

„Bolo tam šialené ticho, ktoré sa rýchlo striedalo s hlukom bombardovania,“ spomína. Z dôvodu bezpečnosti tam aj spávali. „Stále sme mali na sebe bundy a topánky. Nevyzliekli sme sa ani v noci,“ približuje momenty z predchádzajúceho týždňa.

Viktória si veľmi intenzívne spomína na noc z tretieho na štvrtého marca. „Všade bol hluk. Nemohli sme spať. Počuli sme bombardovanie. Strieľalo sa veľmi blízko nás,“ hovorí.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Školstvo

Vojna na Ukrajine

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie