Denník N

Expremiér Dzurinda: Toto je krutý budíček, ale čo sa dá robiť (+ video)

Mikuláš Dzurinda. Foto N - Vladimír Šimíček
Mikuláš Dzurinda. Foto N – Vladimír Šimíček

Amerika je slabá, potrebujeme európsku armádu, hovorí bývalý predseda vlády, bývalý minister zahraničných vecí a v súčasnosti šéf Centra Wilfrieda Martensa pre európske štúdie, čo je názorový think-tank Európskej ľudovej strany, Mikuláš Dzurinda.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Trinásť dní pred inváziou Ruska na Ukrajinu ste v denníku SME povedali: „Pokiaľ bude Putin žiť a nerezignuje na Ukrajinu, tak sme sa dostali do neriešiteľnej situácie. Buď sa to skončí tak, že Ukrajina vstúpi do Aliancie, alebo sa jej Putin zmocní. Európska únia to neudrží.“ Bola to dobrá predpoveď?

Žiaľbohu, zdá sa mi, že áno, celkom presná. Už dlho mi bolo jasné, že Kremeľ a pán Putin majú Ukrajinu v zuboch. Mohol by som hovoriť mnohé perličky, keď som sa o tom presvedčil naživo medzi štyrmi očami s prezidentom Putinom. Slúžil som na Ukrajine zo päť rokov ako poradca prezidenta Porošenka a bolo mi jasné, že Ukrajina sa vzmáha. Videli sme to aj s Miklošom, ktorý je môj kamarát a slúžil čiastočne so mnou a potom tam aj ďalej pracoval. Ukrajina sa pustila do reforiem, o ktorých sme nikdy ani nedúfali, že sa do nich pustí. Bolo len otázkou času, kedy bude životná úroveň priemerného Ukrajinca vyššia ako životná úroveň priemerného Rusa. Keď som si to všetko dal dohromady, tak mi bolo jasné, že Putin strašne trpí, bojí sa toho a klan, ktorému velí, je veľmi ohrozený, a že to asi nedopustí.

Prekvapilo vás, že tam poslal tanky?

Váš kolega sa ma pred vojnou pýtal v Markíze, či sa bojím, a ja som povedal, že tak trochu. Latentne som s tým počítal. Rozum mi hovoril, že nepošlete 150-tisíc vojakov na zimu len preto, aby sa tam poprechádzali a potom ich stiahnete domov. Ale viete, ako je to v živote – keď tá chvíľa príde, tak aj mňa to heglo. A poriadne.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie