Denník N

Covid pre vojnu nezmizol. V čínskom Hongkongu zomiera toľko ľudí, ako nikde počas pandémie, Európa rastie s novým omikronom

Pacienti čakajú na prijatie pred nemocnicou v Hongkongu v polovici februára. Foto - TASR/AP
Pacienti čakajú na prijatie pred nemocnicou v Hongkongu v polovici februára. Foto – TASR/AP

Ďakujeme Vladimirovi Putinovi, že ukončil pandémiu covidu v Európe, hovorí jeden aktuálny vtip. Invázia na Ukrajinu skutočne odsunula informácie o koronavíruse do úzadia. Súviselo to aj s tým, že vývoj v Európe i na Slovensku išiel dobrým smerom – počet potvrdených prípadov od januára klesal.

Pandémia sa však neskončila a za posledné tri týždne sa mnohé zmenilo. Prinášame tri správy o pandémii, ktoré ste si pre vojnu na Ukrajine možno nevšimli.

1. Hongkong prežíva svoje Bergamo

Myslíte si, že omikron je len mierny variant, asi ako chrípka? Nehovorte to v týchto dňoch v Hongkongu. Čínsky región zažíva najsmrteľnejšiu vlnu covidu nielen tam, ale celkovo na svete počas celej pandémie. Denne tu zomiera v súvislosti s covidom asi 280 ľudí. Žije tu 7,5 milióna obyvateľov, teda len o niečo viac ako na Slovensku.

Nikde inde na svete okrem malých území ako Gibraltar či San Maríno nezomieralo počas celej pandémie toľko ľudí na covid na počet obyvateľov ako v týchto dňoch v Hongkongu. Ani v Taliansku, Anglicku či New Yorku na jar 2020, ani v Portugalsku či na Slovensku v januári 2021.

Koho by nepresvedčili čísla, toho možno presvedčia obrázky a videá. Tie sa podobajú na snímky z Wuchanu či Bergama.

Je na nich vidno starých ľudí, ktorí ležia na posteli pred nemocnicou, pretože vo vnútri už nie je miesto. Iné, podľa Guardianu nepotvrdené zábery, zasa ukazujú pacientov na izbe obklopených vrecami so zosnulými.

Podobne ako sme to zažili napríklad v Nitre v roku 2021, aj v Hongkongu sú správy o preťažených márniciach a náhradných chladiacich boxoch vonku, kam umiestňujú obete. Tie spaľujú často bez pohrebných rituálov.

Počet úmrtí na milión obyvateľov v Hongkongu prekonal aj najhoršie krajiny počas pandémie. Zdroj – Our Wolrd in Data

Čo sa pokazilo?

Hongkongu sa podobne ako kontinentálnej Číne dlho darilo udržiavať stratégiu nulového covidu. Hranice tu mali zatvorené, fungovali hotelové karantény a pri malých číslach zavádzali opatrenia. Vďaka tomu tam do februára tohto roku celkovo na covid zomrelo asi 200 ľudí – toľko teraz zomiera každý deň.

Táto skutočnosť však môže byť aj jedným z dôvodov súčasného stavu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Svet, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie