Denník N

Laboratóriá na Ukrajine robia bežný výskum a monitoring chorôb. Vedec z SAV: Vylučujem vývoj biologických zbraní

Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Čo znamená úroveň biologickej bezpečnosti, čo vieme o biologických laboratóriách na Ukrajine a na čo slúžia? A majú v nich patogény, ktoré by sa dali zneužiť ako biologická zbraň, ak by sa ich ujal nepriateľ?

Spojené štáty vraj vykonávajú nelegálnu činnosť na Ukrajine a v miestnych laboratóriách sa podieľajú na vývoji biologických zbraní. Tvrdí to ruská štátna agentúra TASS.

Tlačová správa TASS však neposkytuje žiadne dôkazy a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa dôrazne ohradil, že by v krajine vyvíjali „chemické alebo iné zbrane hromadného ničenia“.

Správy ruskej strany poprel aj Pentagón, Biely dom či ministerstvo zahraničia USA. Podľa americkej strany ide o „úplný nezmysel“, ako píše BBC.

Čo vieme o biologických laboratóriách na Ukrajine a na čo slúžia? A majú v nich patogény, ktoré by sa dali zneužiť ako biologická zbraň, ak by sa ich ujal nepriateľ?

Volodymyr Zelenskyj hovorí, že „chemické ani iné zbrane hromadného ničenia sa v mojej krajine nevyvíjali“. Zdroj – Volodymyr Zelenskyj/Facebook

Úroveň biologickej bezpečnosti 4

Na Ukrajine majú biologické laboratóriá, ale z toho nijako neplynie, že v nich majú aj biologické zbrane. Biologické laboratóriá sa bežne nachádzajú aj na Slovensku a žiaden výskum biologických zbraní v nich neprebieha.

Biologické laboratóriá majú štyri úrovne biologickej bezpečnosti (Biosafety level, BSL) od 1 po 4, ktorá je najnebezpečnejšia.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Technológie

Vojna na Ukrajine

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie