Denník N

Putin z nej urobil vojnovú prvú dámu. Olena Zelenská sa ozvala z úkrytu a žiada Západ o pomoc

Svedčím. Foto - Facebook Oleny Zelenskej
Svedčím. Foto – Facebook Oleny Zelenskej

O tom, že Zelenskyj kandiduje za prezidenta, sa dozvedela na sociálnych sieťach. Na otázku, prečo jej to nepovedal, odpovedal: Zabudol som.

Pred niekoľkými týždňami ešte riešila na Instagrame zdravú stravu. Prvá dáma Ukrajiny Olena Zelenská si totiž za jeden zo svojich cieľov postavila „pozdvihnutie povedomia školákov a rodičov o zdravom stravovaní, správnych stravovacích návykoch a ovplyvnenie stravovacieho správania všetkých generácií“.

Toto napísala na Instagram koncom minulého roka. Len pár dní predtým, ako jej reforma školského stravovania mala začať fungovať.

Keď si otvoríte jej Instagram, na ktorom má viac ako 2,6 milióna sledovateľov, nájdete tam fotky detí zavraždených v Putinovej vojne, detí s rakovinou, ktoré nemôžu pre ruskú inváziu pokračovať v chemoterapii, či obrázky pochovávania v masovom hrobe v Mariupole.

Aj napriek tomu, že spolu so svojimi deťmi je ako manželka prezidenta Volodymyra Zelenského v ohrození ako možný terč číslo dva, z Ukrajiny neušla.

Z tajného úkrytu poslala prostredníctvom ABC News svetu jednoduchý odkaz. Dve slová. „STOP WAR.“ A vyzvala Západ, aby „pomohol zastaviť ruské zverstvá na Ukrajine“.

Písala scenár, ktorý sa naplnil

Zelenská

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie