Denník N

Strach Ukrajiniek z nášho štátneho znaku, krvavá tvár Mykolovej babičky, Aladin a nový systém na hranici (reportáž)

Zranená Mykolova babička. Foto N – Andrej Bán
Zranená Mykolova babička. Foto N – Andrej Bán

Boli sme vo Vyšnom Nemeckom a v Michalovciach v pondelok, keď minister obrany Jaroslav Naď varoval, že Rusi môžu zaútočiť aj na letisko v Užhorode. To leží doslova na našej hranici.

„Suka… suka… suka,“ opakuje na videu vo svojom smartfóne, ktoré si sám nahral, Ukrajinec Mykola. Kľaje ako pohan. K nadávke, zrozumiteľnej aj pre Slovákov, pridáva medzičasom aj u nás zdomácnený ruský výraz „na ch*j“. Ten preslávili ukrajinskí obrancovia Hadieho ostrova, keď ho adresovali ruským agresorom.

Nachádzame sa v jednom zo zateplených stanov na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom. Zvonku sa nesie vôňa jedla, najmä guľáša. Ten varia Kuchári bez hraníc, ako sa výstižne nazvala partia dobrovoľníkov schopných nasýtiť tu až tritisíc ľudí denne.

V meste Žytomyr, odkiaľ pred vojnou Mykola ušiel, Rusi zbombardovali obytnú štvrť. Ukazuje na videách vo svojom smartfóne následky ruského útoku – zničená ulica, zničené vojenské učilište, trhovisko v ruinách. Chaos, plač, nadávky.

Na videu sa objaví aj krvavá tvár staršej ženy.

„To je moja 83-ročná babička. Zranili ju črepy z rozbitého okna, našli sme ju ležať pod oknom na zemi. Odmietla odísť. Že zomrie na svojej pôde. Celá rodina sme odišli, teraz jej pomáhajú naši priatelia,“ povie Mykola a uľaví si: „Prekliati Rusi!“

Vedľa stojí jeho mama. Hovorí, že obaja chcú čo najskôr nasadnúť na autobus a dostať sa za blízkymi na sever Nemecka. Mykola je invalid, a tak sa naňho nevzťahuje všeobecná mobilizácia.

S dobrovoľným hasičom Lukášom Belejom, ktorý tu pôsobí ako jeden z mála dobrovoľníkov od prvých dní exodu z Ukrajiny, ideme s Mykolom do veľkého stanu Človeka v ohrození pri vjazde do areálu hraničného priechodu. Tam čakajú ľudia na odvoz do Nemecka.

Dnes už voľné miesto nie je. Zajtra ráno by však vďaka českým prepravcom malo byť. Aj pre Mykolu a jeho mamu.

Autobusy sa rýchlo zaplnia. Foto N – Andrej Bán
Domáce zvieratá na hranici. Foto N – Andrej Bán

Bude nový systém fungovať?

Posledné dni nápor utečencov na našu hranicu trochu opadol – aj pod vplyvom sirén v Užhorode, ktoré avizovali možný ruský útok. Ľudia sa tam boja vychádzať von.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) v pondelok varoval pred prípadným útokom na letisko v Užhorode.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie