Denník N

Sovieti klamali o biologických zbraniach už v 40. rokoch, vedec ich prirovnáva ku Goebbelsovi

Nová štúdia mapuje takmer 80 rokov klamlivej propagandistickej kampane Sovietskeho zväzu (a jeho satelitov vo východnom bloku) a Ruska o biologických zbraniach. Foto – Adobe Stock
Nová štúdia mapuje takmer 80 rokov klamlivej propagandistickej kampane Sovietskeho zväzu (a jeho satelitov vo východnom bloku) a Ruska o biologických zbraniach. Foto – Adobe Stock
  • Nikdy v histórii nevykonávala žiadna iná krajina takú kampaň lživých obvinení o biologických zbraniach ako Sovietsky zväz, píše Milton Leitenberg, odborník na zbrane hromadného ničenia.
  • O súčasnom Rusku Leitenberg hovorí, že Putin ho zmenil na „ríšu dezinformácií“. „Dezinformácie sa stali ústrednou štrukturálnou súčasťou celej ruskej domácej a zahraničnej politiky od roku 2004,“ napísal vedec Denníku N.

Tieto mraky nenesú požehnanie. Prichádzajú od západu.

Pomocou vetra s mrakmi poslali americkí imperialisti pásavku zemiakovú na našu republiku.

Otec so synčekom niečo spozorovali. Zohnú sa a na ceste nájdu pásavku zemiakovú. To je on – americký chrobák. Najnovší zločinný prostriedok amerického barbarstva.

(…) Čo chcú americkí imperialisti? Chcú, aby najnebezpečnejší škodca zemiakov zničil naše vyspelé zemiakové odvetvie, aby bola obmedzená naša výživa, živočíšna výroba i priemysel, pre ktorý sú zemiaky surovinou. Tieto žravé larvy, to je kultúra atómových vojnových paličov.

Lenže páni imperialisti urobili účet bez hostinského. Počítali a zase sa prepočítali. Naša vláda urobila rázne opatrenia. Rázne opatrenia na odrazenie podlého útoku našich nepriateľov.

„Chrobáky Yankeeov“

Aj tieto slová zazneli v československom filme z 50. rokov 20. storočia, v ktorom komunistická propaganda označila pásavku zemiakovú – ľudovo známu ako mandelinku – za imperialistický útok a Západ obvinila z toho, že chrobáka na našom území vysádza z lietadiel alebo diverzantmi.

Československý propagandistický film o pásavke zemiakovej. Zdroj – Facebook/Archív ČT24

Podobné propagandistické zvesti sa šírili aj vo východnom Nemecku. Miestne plagáty, letáky a články v novinách vykresľovali pásavku ako malých amerických vojakov v bagandžiach a helmách.

Hovorili im Amikäfer, „chrobáky Yankeeov“.

Lenže pásavky sa v Nemecku vyskytovali už pred vojnou a v roku 1950 sa rozmnožili najmä preto, lebo bol nedostatok pesticídov, keďže väčšina z toho, čo sa vyrobilo, putovalo do Sovietskeho zväzu.

Východná propaganda označila pásavku zemiakovú za útok imperialistov. Reprofoto – BBC/Deutsches Historisches Museum

Sovietsky zväz vedie rebríček lží

Aj o týchto príbehoch propagandy píše Milton Leitenberg v článku, ktorý vyšiel minulý rok v odbornom časopise The Nonproliferation Review. Milton Leitenberg sa dlhodobo zaoberá zbraňami hromadného ničenia a pôsobí v Centre pre medzinárodné a bezpečnostné štúdiá (CISSM) pri univerzite v Marylande.

Je spoluautorom takmer 1000-stranovej knihy The Soviet Biological Weapons Program: A History (Sovietsky program biologických zbraní: história) z roku 2012, o ktorej v Nature napísali, že ide o „smerodajný výklad“ sovietskeho programu biologických zbraní.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

História

Hoaxy a propaganda

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie