Denník N

Na východe vojna, na západe genderové šialenstvo. Orbán volal svojich voličov do boja za mier

Priaznivci Viktora Orbána v Budapešti. Foto - TASR/AP
Priaznivci Viktora Orbána v Budapešti. Foto – TASR/AP

Maďarsko nemôže v tejto vojne vyhrať nič, ale môže stratiť všetko, varoval Viktor Orbán na veľkom predvolebnom mítingu v Budapešti.

Najlepšia vojna je tá, ktorej sa dá vyhnúť, povedal maďarský premiér Viktor Orbán na predvolebnom mítingu v Budapešti pred tisíckami priaznivcov Fideszu. Zopakoval svoje stanovisko, podľa ktorého nepošle vojakov ani zbrane na Ukrajinu, lebo „Maďarsko musí zostať mimo vojny“, a obvinil opozíciu z toho, že chce Maďarsko zatiahnuť do rusko-ukrajinského konfliktu.

Maďarská ľavica chce podľa neho poslať do vojny maďarských vojakov a zbrane – ide o tvrdenie, ktoré predstavitelia maďarskej vlády šíria už niekoľko dní, aj keď opozícia hovorila iba o tom, že ak NATO rozhodne o pomoci pre Ukrajinu, budú s tým súhlasiť.

Na pochod za mier išli aj zo Slovenska

Výročie uhorskej revolúcie v roku 1848, ktoré je v Maďarsku štátnym sviatkom, využila vládna strana i opozícia na mobilizáciu svojich voličov pred parlamentnými voľbami, ktoré sa konajú 3. apríla.

Vládny Fidesz organizoval v Budapešti takzvaný pochod za mier, ktorý je tradičným masovým podujatím strany od roku 2012. Vymysleli ho provládni aktivisti, publicisti a podnikatelia, ktorí na tieto pochody organizujú zájazdy do Budapešti zo všetkých častí Maďarska i zo zahraničia. Hlavným rečníkom pochodov za mier je vždy Viktor Orbán. Na najúspešnejších podujatiach sa zúčastnili státisíce provládnych demonštrantov.

Na tohtoročnom pochode sa zúčastnili aj sympatizanti Fideszu zo Slovenska,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Viktor Orbán

Svet

Teraz najčítanejšie