Denník N

Blahu chráni v SAV jeho šéf, ktorý kandidoval za KSS. Pre statusy si Blahu predvolá správna rada

Ľuboš Blaha je poslancom Smeru od roku 2012. Foto N - Tomáš Benedikovič
Ľuboš Blaha je poslancom Smeru od roku 2012. Foto N – Tomáš Benedikovič

Poslanec Smeru Ľuboš Blaha roky ignoruje výzvy Slovenskej akadémie vied, ktoré kritizujú jeho slovník. Statusy ešte pritvrdzuje. Dovoliť si to môže vďaka svojmu šéfovi, ktorý za kľúčové považuje, že statusy nepodpisuje ako pracovník SAV.

[25 rozhovorov o slovenskej vede v knižnej podobe – to je novinka Ako chutí tarantula? reportérky Zuzany Vitkovej.]

Nedávna výzva čelných predstaviteľov Slovenskej akadémie vied (SAV), aby poslanec Smeru Ľuboš Blaha okamžite odišiel z akadémie, má dohru v jeho domovskom ústave politických vied. Správna rada ústavu rozhodla, že si ho v najbližších dňoch predvolá pre jeho sporné statusy na Facebooku.

Je to prvýkrát, čo sa ním takto zaoberá jeho domovský ústav. Podpredseda Smeru však nemieni s kolegami debatovať o svojich verejných vyjadreniach. Zásadný výsledok sa preto neočakáva. Stále má oporu v kľúčovej osobe, ktorou je riaditeľ Ústavu politických vied Peter Dinuš. Ten je zároveň predsedom správnej rady.

SAV rieši Blahu už roky, no bez výsledku. Predsedníctvo SAV sa proti nemu verejne ozvalo už v roku 2019, keď jeho facebookové statusy označilo za dehonestujúce a neprijateľné. Politik Smeru si však z kritických výziev nič nerobí. Naopak, ešte viac pritvrdzuje v statusoch, ďalej v nich šíri dezinformácie či klamstvá. Medzičasom sa z neho stal politik s najsilnejším vplyvom na slovenskom Facebooku.

Jediný, kto môže voči nemu reálne zakročiť, je jeho šéf Dinuš, ale jemu Blahove statusy neprekážajú. Predseda SAV Pavol Šajgalík na to

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovenská akadémia vied

Smer

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie