Denník N

V seriáli čelil oligarchom, dnes ruskej agresii. Zelenskyj ako fiktívny a skutočný prezident

Volodymyr Zelenskyj v seriáli Služobník ľudu. Foto - Kvartal 95
Volodymyr Zelenskyj v seriáli Služobník ľudu. Foto – Kvartal 95

Z politickej satiry na pokračovanie sa Volodymyr Zelenskyj dostal do svojej dnešnej životnej úlohy.

Vasilij Petrovič zaspal do práce a v panike pobehuje po byte. Mama mu nepomôže ožehliť košeľu, otec nechá vykypieť kávu, neter ho nepustí do kúpeľne. Mladého učiteľa dejepisu spoznávame ako rozospatého rojka, z ktorého si uťahuje aj vlastná rodina. V rannom chaose zaznie poznámka o jeho plate na úrovni podpory v nezamestnanosti a ironické želanie, aby si konečne našiel poriadny džob.

Nikto zo zúčastnených netuší, že o minútu sa všetko zmení. Vo dverách zrazu stoja ľudia v kravatách a zdravia nového prezidenta Ukrajiny Vasilija Petroviča Goloboroďka. Odpoveďou sú nechápavé tváre rodiny, ale kalendár termínov je plný a treba ísť.

Video: Premiéri Poľska, Česka a Slovinska sa stretli so Zelenským v Kyjeve (autorka: Martina Koník)

Takto svižne sa rozbieha pilotný diel seriálu Služobník ľudu (2015 – 2019, dostupný na YouTube) o fiktívnom ukrajinskom prezidentovi. Úvodná titulková sekvencia koketuje s estetikou kultovky House of Cards a naznačuje, že pôjde o ťahanie nitiek v najvyššej politike. Rozdiel medzi obomi seriálmi však nie je len v tom, že ukrajinská produkcia stavia na komediálnosť a satiru.

Dnešný divák si pri sledovaní Služobníka ľudu nedokáže poradiť s otázkou, či tu fikcia napodobňuje realitu alebo je to už naopak. Smiech nad každým gagom mrzne v krku. Z obrazovky na nás totiž hľadí skutočný prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj.

Virálny prezident

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Vojna na Ukrajine

Kultúra

Teraz najčítanejšie