Denník N

Propaganda Moskvy naďalej prekrúca dejiny: Rusov vraj prenasledujú ako Židov za nacistov

Ruské televízie, ktoré donedávna dávali priestor antisemitským extrémistom, teraz začínajú prirovnávať Rusov k Židom a k ich utrpeniu počas holokaustu.

Ruská politická elita a jej médiá nehanebne šíria naratív, že cieľom vojny na Ukrajine (teda podľa nich špeciálnej operácie) je denacifikácia susedného štátu. Teraz sa to ešte vystupňovalo.

Moskovskí propagandisti sa neštítia porovnávať prenasledovanie Židov za nacizmu so svojou situáciou a dokonca vyhlasujú, že Rusi sú „noví Židia“. Tento motív používajú aj médiá, ktoré donedávna dávali priestor antisemitizmu a šírili konšpirácie o „židovskom sprisahaní“.

V izraelskom denníku Haarec o tom píšu dve akademičky – Sophia Moskalenková a Mia Bloomová, ktoré sa zaoberajú výskumom šírenia extrémistického obsahu. Moskalenková a Bloomová zachytili niekoľko prípadov z ruských médií a rozobrali ich.

Chcú, aby sme zhoreli v peci

Sergej Šnurov je spevákom ruskej legendárnej kapely Leningrad a jedným z najlepšie zarábajúcich hudobníkov v krajine. Zároveň pôsobí ako programový riaditeľ RTVI, čo je televízna stanica vysielajúca primárne pre ruskojazyčných obyvateľov Nemecka, Izraela, Spojených štátov a bývalých sovietskych republík.

Šnurov nedávno nahral pieseň a klip, v ktorom v pozadí stoja dvaja muži oblečení v rubaškách a majú na nich zobrazenú modrú Dávidovu hviezdu alebo skôr niečo, čo ju pripomína. Šnurov v piesni nazvanej Zákaz vstupu psom a Židom spieva, že „Rusi sú teraz ako Židia v Nemecku v roku 1940“ a že majú všade zakázaný vstup. Do toho vokalistka, ktorá má na hlave kokošnik – tradičnú súčasť ruského ľudového odevu, spieva o genocíde. Na konci Šnurov zaspieva, že Rusi sú noví „židáci“ a Európania chcú, aby všetci zhoreli v peci.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie