Denník N

Za tri týždne ušlo toľko ľudí ako v Sýrii za tri roky. Tempo utečencov z Ukrajiny nemá obdobu (+grafy)

Záťaž ukrajinských utečencov je hlavne na nových členských krajinách EÚ. Do západnej Európy podľa UNHCR zatiaľ prišla len desatina z troch miliónov. 

V stredu dosiahla vojna na Ukrajine smutný míľnik. Za necelé tri týždne od začiatku ruskej invázie ušli z tejto 43-miliónovej európskej krajiny pred vojnou už tri milióny ľudí, teda sedem percent obyvateľov.

Takéto tempo ľudí utekajúcich z vlastnej krajiny zrejme ešte v dejinách nebolo.

„Domnievam sa, že pokiaľ ide o také množstvo ľudí za taký krátky čas, je to pravdepodobne najväčšia kríza, akú svet kedy zažil,“ povedal Vít Novotný, český expert na migráciu z Centra pre Európske štúdie Wilfrieda Martensa v Bruseli.

Ak k tomu prirátame ďalších 1,8 milióna ľudí, ktorí pred vojnou ušli zo svojich domovov, no zostávajú na Ukrajine, tak celkovo opustilo pre ruskú inváziu svoje domovy vyše 11 percent ukrajinskej populácie.

Podľa UNHCR sa vojna priamo dotýka 12,6 milióna Ukrajincov, teda skoro tretiny obyvateľstva. Sú to najmä obyvatelia Kyjeva, Charkova, Mariupola a iných miest, ktoré ostreľuje ruská armáda.

Kde sú a kam idú

Nie je jednoduché zistiť, kde sa momentálne ukrajinskí utečenci nachádzajú. UNHCR hlási počty registrácií na hraniciach susedných krajín, teda aj na Slovensku. Cez slovensko-ukrajinské hranice prešlo 221-tisíc ľudí z Ukrajiny.

Mnohí z nich však pokračujú ďalej a je ťažké zistiť, koľko ich zostáva na Slovensku, na ako dlho, prípadne koľko z nich chce prečkať celú vojnu u nás. Podľa polície požiadalo skoro 32-tisíc ľudí o status dočasného útočiska, vďaka ktorému tu môžu pracovať, deti chodiť do školy a majú zdravotné poistenie.

Väčšina z troch miliónov ľudí ušla z Ukrajiny do Poľska (1,8 milióna). Odhaduje sa, že asi 40 percent z nich zostane v Poľsku, ktoré je Ukrajine kultúrne najbližšie. Už pred vojnou sem prišli za posledné roky dva milióny ukrajinských pracovníkov, ktorí prispeli k vysokému rastu ekonomiky krajiny.

České ministerstvo vnútra zverejňuje dve čísla. Do stredy udelilo 180-tisíc špeciálnych víz pre Ukrajincov. Tie však môžu dostať aj tí občania Ukrajiny, ktorí tu žili už predtým, no končí sa im oprávnenie na pobyt.

Česi ako jediní zverejnili aj štatistiku, akí Ukrajinci žiadajú o ochranu. Takmer

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Migrácia

Vojna na Ukrajine

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie