Denník N

Bratislavský župan Droba: Všetky miesta v našich zariadeniach sú už obsadené

Juraj Droba. Foto N - Peter Kováč
Juraj Droba. Foto N – Peter Kováč

V prípade kandidátov na starostov si nemyslím, že bude veľa prekvapení, chystáme sa potvrdiť väčšinu tých, ktorí dnes už úspešne robia starostov, hovorí bratislavský župan Juraj Droba o bratislavskej koalícii s Matúšom Vallom a PS.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Zaočkovanosť proti covidu bola na Ukrajine katastrofálne nízka. Mnohí z ľudí, ktorí k nám prichádzajú, majú aj iné typy ochorení, ktoré sú rizikové pre verejné zdravie, hovorí predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba (SaS).

V rozhovore hovorí aj o tom:

  • aké alternatívy zvažuje bratislavská župa v prípade núdzového ubytovanie pre utečencov;
  • či bude problém s umiestňovaním ukrajinských detí do škôl a škôlok;
  • ako vznikala predvolebná koalícia s primátorom Bratislavy Matúšom Vallom a PS;
  • prečo sa SaS nedohodla s Vallom na opätovnej kandidatúre starostky Starého Mesta Zuzany Aufrichtovej;
  • či bratislavská župa pochybila v autobusovom chaose dopravcu Arriva.

Koľko utečencov z Ukrajiny v tomto momente býva v zariadeniach Bratislavského kraja?

K poslednému údaju z piatka je to 220 miest. Všetky sú už obsadené, vyššie kapacity nemáme. Bratislavský samosprávny kraj (BSK) vyčlenil na tento účel štyri internáty. Ostatné sú plné našich študentov – zatiaľ sme nepristúpili k takému drastickému kroku ako počas pandémie covidu a ani to neplánujeme spraviť.

Bratislavský kraj má vo svojich zariadeniach len 220 voľných miest?

Áno, úrad Bratislavského samosprávneho kraja a jeho podriadené organizácie. V kraji však má veľa takýchto zariadení štát. V prvom rade teda očakávam, že sa svojej úlohy chopí štát. My budeme spolupracovať.

Tých 220 miest – to sú len internáty alebo aj iné zariadenia?

Internáty. Máme aj ďalšie zariadenia, ako domovy sociálnych služieb, ale tam je len málo lôžok na viacerých miestach.

Nie je to málo? 220 miest na celý kraj?

Nevyčarujeme viac. Nevlastníme ubytovacie zariadenia.

Dobrovoľníci na hraniciach aj mimovládky, ktoré pomáhajú utečencom, jasne hovoria, že štát by sa už mal zobudiť a koordinovať pomoc – a napríklad aj urobiť poriadok s ubytovaním. Čo ukázala táto utečenecká kríza? Je štát schopný rýchlo reagovať?

Som členom SaS, ktorá je členom vládnej koalície, takže si odpustím kritické poznámky na adresu štátu. Myslím si, že v niektorých veciach bol štát prekvapivo rýchly a efektívny, ale niektoré veci pokrivkávajú.

Čo napríklad?

Manažment príchodu utečencov, spôsob, akým

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Doprava v Bratislave

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie