Denník N

Návšteva troch premiérov v Kyjeve bola rýchla a utajovaná, no účel splnila. Je to obrovské gesto, vraví analytička

Delegácie troch štátov EÚ počas rokovania so Zelenským a Šmyhaľom. Foto - Prezidentský palác Ukrajiny
Delegácie troch štátov EÚ počas rokovania so Zelenským a Šmyhaľom. Foto – Prezidentský palác Ukrajiny

V utorok ráno traja európski premiéri nasadli do vlaku v Poľsku a večer vystúpili v Kyjeve, kde sa v tom čase začínal zákaz vychádzania. Potrvá až do štvrtkového rána, pretože hlavné mesto je podľa starostu Vitalija Klička v náročnej a nebezpečnej situácii.

Výbuchy bolo podľa BBC v meste počuť aj počas rokovaní predsedov vlád Poľska, Česka a Slovinska s premiérom a prezidentom Ukrajiny. Obaja návštevu troch európskych lídrov označili za silné a odvážne gesto. Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ ich nazval skutočnými priateľmi Ukrajiny a vyhlásil, že táto návšteva sa dostane do učebníc dejepisu.

Petr Fiala, Janez Janša a Mateusz Morawiecki (prišiel spolu s vicepremiérom Jarosławom Kaczyńskim) boli prvými západnými lídrami, ktorí do Kyjeva prišli od začiatku ruskej invázie. O návšteve písali médiá po celom svete, no ešte deň pred tým, ako nastúpili do vlaku, o nej vedelo len zopár európskych politikov.

Nie všetci v Bruseli z toho boli nadšení.

Video: Běž domů, Ivane: Traktor v ukrajinských farbách prišiel pre ruských špiónov (autorka: Martina Koník)

Analytička: Je to dôležitejšie ako vyhlásenia

Fiala a spol. hovorili o ceste minulý týždeň s najvyššími predstaviteľmi Európskej únie. Do Kyjeva išli ako lídri troch členských štátov, no oficiálne nemali mandát Európskej rady. Jej predseda Charles Michel mal obavy o ich bezpečnosť.

Obava z toho, čo by mohlo nasledovať, ak by sa premiéri z troch krajín EÚ a NATO dostali na Ukrajine do problémov, sa objavila aj medzi veľvyslancami členských štátov v Bruseli. Dokonca sa zmienili o 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Tusk

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Volodymyr Zelenskyj

Svet

Teraz najčítanejšie