Denník N

Maďari pred križovatkou

Foto - TASR
Foto – TASR

Časy, keď sme všetci Maďari v Karpatskej kotline mali spoločný cieľ, sa skončili. 

Autor je predsedom strany Maďarské fórum

Od rozčlenenia Uhorska a vzniku multietnického Československa ešte neboli Maďari nikdy v takej zložitej situácii, v akej sa nachádzajú dnes. Za posledných 70 rokov malo Maďarsko a Maďari v okolitých krajinách spoločný cieľ. Bolo ním vymanenie sa spod ruskej nadvlády a získanie slobody. Túžili byť súčasťou Západu, vyspelej demokratickej časti sveta, EÚ a NATO. Chceli sme slobodne cestovať, podnikať, chceli sme slobodu slova či študovať, prípadne vyskúšať život na Západe. Ako Maďar som bol hrdý, keď Maďarsko otváralo hranice Nemcom z východného Nemecka, aby mohli prejsť na západ. Maďarsko išlo vzorom ostatným krajinám východného bloku, čo sa týka demokratizačných procesov a reforiem.

Pamätám si časy, keď som pod ruskou nadvládou nemohol slobodne cestovať, kedy sa mi zachcelo, a to nielen do sveta, ale ani do Maďarska. Túto slobodu nám prinieslo až členstvo v EÚ a v schengenskom priestore. Rovnako je významná aj naša participácia v NATO. Ruská agresia proti Ukrajine nám ukázala, aké šťastie to je, že sme sa dostali do Severoatlantickej aliancie. Ruská agresia však poukázala aj na rozdielnosť postojov a zvýraznila ich. Je namieste položiť si otázku: vidia všetci v EÚ a v demokratickom svete – okrem Maďarska – situáciu zle? Je naozaj ten správny čas byť alibistom? Neskončí zase Maďarsko na tej zlej strane, tak ako za posledných 150 rokov už niekoľkokrát?

Postoje Maďarska a ostatnej časti EÚ sa značne líšia. Celá Únia zaujíma jasný postoj k Rusku ako k agresorovi a podľa toho aj vystupuje. Postoje maďarskej vlády sú však stále alibistické a osamotené. Táto skutočnosť čoraz viac stavia Maďarov za hranicami Maďarska na rázcestie. Zdá sa, že časy, keď boli ciele Maďarov v Karpatskej kotline totožné, sa končia (bohužiaľ).

Kam chceme smerovať? Kam chceme patriť a aké hodnoty sú pre nás podstatné?

Pre nás Maďarov tu doma na Slovensku existuje iba jediná cesta a tou sú proeurópske hodnoty založené na demokracii. Byť súčasťou demokratického a vyspelého sveta. Nie je možné donekonečna postávať na rázcestí a prekračovať z nohy na nohu. Musíme sa rozhodnúť.

Nesmieme podľahnúť ruskej propagande. Mne je to jasné: patríme na Západ a nie Východ.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie