Denník N

Analytik Bednár: Ruské sily sa blížia k hranici vyčerpania, ale vojenské víťazstvo Ukrajiny je málo pravdepodobné

Vladimír Bednár. Foto N - Tomáš Benedikovič
Vladimír Bednár. Foto N – Tomáš Benedikovič

Vojna na Ukrajine sa môže zmeniť na zamrznutý konflikt, vraví analytik Vladimír Bednár. Ukrajinci podľa neho prekvapili, ale na víťazstvo by museli ukázať ešte väčšie vojenské umenie ako doteraz.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Vojenský analytik Vladimír Bednár každý deň publikuje analýzy z vývoja na ukrajinských bojiskách. Posledné dni podľa neho naznačujú, že ruské sily sa blížia k hranici strát, ktorá podľa vojenských príručiek môže zastaviť ich ďalší postup.

„Metodiky obranného plánovania stanovujú jednotlivé koeficienty pre jednotlivé typy vojenských operácií,“ vysvetľuje. „Jeden z koeficientov hovorí, že ak útočník stratí 30 percent svojich útočných síl, je historicky vysoká pravdepodobnosť, že sa jeho vôľa útočiť zlomí. Ruské sily sú tesne pred touto hranicou.“

V rozhovore hovorí, ktoré zbrane pomohli Ukrajine spomaliť ruský postup, čo možno očakávať od ďalších dní, ale aj prečo sa Rusom za tri týždne vojny nepodarilo ovládnuť ukrajinský vzdušný priestor.

Od útoku Ruska na Ukrajinu ubehli tri týždne. Z vojenského hľadiska – čo vás na doterajšom postupe ruskej armády najviac prekvapilo?

I keď v menšom rozsahu ako väčšina populácie, aj ja som čiastočne prepadol obrazu silnej ruskej armády. Sme svedkami veľmi vážneho zlyhania ruských ozbrojených síl na viacerých úrovniach. Od prípravy konfliktu na spravodajskej úrovni, cez podcenenie odhodlania ukrajinskej strany bojovať, až po logistické problémy. V posledných dňoch sme videli aj viacero videí, ktoré dokumentujú aj taktické zlyhania na úrovni najnižších jednotiek. Vedeli sme, že obraz ruských ozbrojených síl je z veľkej časti len imidž, ale ukazuje sa, že ten klam bol ešte väčší. Tušili sme, že je to propaganda, ale napriek tomu bola účinná.

Laický pohľad bol, že silu ruskej armáde dáva minimálne jej početnosť.

Už prvý deň ruskej invázie odborníci konštatovali, že Rusko nedokáže obsadiť celú Ukrajinu. „Field manual“ armády Spojených štátov amerických, aj na základe skúseností z expedičných vojen, stanovuje počet síl potrebných na okupáciu a potlačenie prípadných povstaní na 20 až 25 vojakov na tisíc obyvateľov. Ak porovnáme veľkosť Ukrajiny s faktom, že Rusko nasadilo približne 200-tisíc vojakov, je zrejmé, že tento počet nemohol stačiť, aby v prípade rázneho odporu Ukrajincov obsadilo Rusko celú krajinu.

Veľká časť analytikov a komentátorov hovorí, že ruský útok nejde podľa plánu; čiastočne to priznal už aj šéf ruskej Národnej gardy Viktor Zolotov. Do akej miery si v týchto hodnoteniach premietame naše želanie, aby Ukrajina nepadla a vydržala, a do akej miery sú problémy ruskej armády fatálne?

Musíme si uvedomiť, že problémy má aj ukrajinská armáda. Proti

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie