Denník N

Vedela som, že ak sa ešte vrátim k hudbe, musí to byť niečo bizarné, vraví Michaela Pašteková

Srnka na Pohode, ktorá je známym miestom premiér nových projektov. Foto - Marek Jančúch
Srnka na Pohode, ktorá je známym miestom premiér nových projektov. Foto – Marek Jančúch

Projekt Srnka odkazuje na detskú televíznu reláciu 80. rokov s detskou hviezdou 90. rokov, pre ktorú je to spevácky comeback.

Celé to bolo úplne čudné, až desivé. A pritom určené pre škôlkarov a školákov. Slnko hýbajúce iba polovicou lúčov a s rozprávajúce s ozvenou v hlase, druhá bábka zase vyzerala ako zväčšený a prestarnutý Joker z Batmana. Obrovské telo zabalené vo vejúcej plachtovine, ruka namiesto krku a na nej hlava s veľkou tlamou, vypúlenými očami a dohora trčiacim nosom. Volala sa Raťafák Plachta.

V roku 1979 v bratislavskom štúdiu Československej televízie stvorili reláciu Slniečko na rukavičke, ktorá sa vysielala až do roku 1989. Presiahla len spomienky dvoch generácií detí. Aj hranice detskej tvorby a Slovenska.

Nosey Blanket

„Uratafak plačta,“ srdnato bojuje s výslovnosťou slovenčiny anglický hlas. Pokračuje slovami, že toto je jednoznačne najobskúrnejšia postava v zozname Top 20 „nezámerne znepokojujúcich detských šou“.

Na internetovej stránke Lostmediawiki má televízna relácia Slniečko samostatný profil. Okrem textov obsahuje aj niekoľko názorných ukážok v podobe YouTube videí zachytávajúcich pôvodnú podobu socialistického vysielania pre deti. Najčastejšie sa tu skloňuje Nosey Blanket, opisovaná ako „desivá bábka s bizarnými pohybmi“ alebo „čisté zlo a horor“.

Dve dekády po konci televíznej relácie sa táto postava zrazu opäť objavila na verejnosti. Najskôr pokrstila v roku 2004 debutový album skupiny Vetroplach a potom sa postarala aj o oživenie slovenskej politickej scény. „Raťafák plachta, váš prezident. Naozajstná bábka,“ bol slogan, s ktorým v roku 2009 oznámila kandidatúru na hlavu štátu.

Vtedy išlo o recesiu a poukázanie na vyprázdnenosť kampaní aj politikov. Teraz sa Raťafák Plachta vracia s úplne iným zámerom. Stal sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie