Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: Nemorálnosť amerických lobistov, ktorí pracovali pre ruských klientov

Vladimir Putin a Oleg Deripaska, pre ktorého pracovali americkí lobisti. Foto - TASR/AP
Vladimir Putin a Oleg Deripaska, pre ktorého pracovali americkí lobisti. Foto – TASR/AP

Od ruskej invázie na Ukrajinu sa títo lobisti od ruských klientov dištancujú, ale predtým nevideli na svojej práci nič sporné.

Vladimir Putin mal veľa dôvodov byť presvedčený o skazenosti Západu. Videl totiž, aké ľahké bolo kúpiť si západných podnikateľov, aby slúžili jeho záujmom. Mnohí z nich sa teraz od Ruska odvracajú, ale pachuť z ich špinavej minulosti zostáva.

Denník Financial Times opisuje, ako americkí lobisti a právnici pracovali pre ruských oligarchov. Presviedčali kongresmanov, aby ich klientov vyňali zo sankčných zoznamov a lobovali za zákony, ktoré vyhovovali Rusom.

Anna Massoglia, ktorá sleduje tok peňazí pre amerických lobistov, povedala, že „brali milióny dolárov od ruských klientov celé roky pred ruskou inváziou na Ukrajinu“, nemá teda pre ich dnešné dištancovanie sa od Ruska veľa pochopenia.

Vo Washingtone to boli najmä dve lobistické firmy – Mercury a BGR. Spolumajiteľ Mercury Bryan Lanza je bývalým poradcom Donalda Trumpa, ktorý si na zastupovaní ruských klientov zarobil viac ako dva milióny dolárov od roku 2014, keď Rusko anektovalo Krym a boli naň uvalené sankcie (relatívne mierne v porovnaní s dnešnými).

Lanza zastupoval stredne veľkú ruskú banku EN+ a najmä ruského oligarchu Olega Deripasku, ktorý má firmy aj na Slovensku.

Deripaska bol na americkom sankčnom zozname už od roku 2018 a bol v USA vyšetrovaný pre pranie špinavých peňazí. Pre Deripasku pracoval aj známy americký právnik Adam Waldman, ktorý mal medzi klientmi aj herecké hviezdy, ako je Johnny Depp.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie