Denník N

Afrofuturizmus pre celú planétu. Prečo architekt Francis Kéré získal Pritzkerovu cenu

Návrh budovy parlamentu v Benine od Kéré Architecture. Vizualizácia - Kéré Architecture
Návrh budovy parlamentu v Benine od Kéré Architecture. Vizualizácia – Kéré Architecture

Prvý africký laureát prestížneho ocenenia ukazuje možnú budúcnosť.

Keď ho otec ako najstaršieho zo štrnástich detí poslal do mesta na školu, ostatní v dedine si klopkali na čelo. Chlapec by mal predsa pomáhať doma a nemrhať čas učením. Rodina v tom však mala jasno a neostalo pri základnom vzdelaní.

Diébédo Francis Kéré (1965) sa v polovici osemdesiatych rokov vydal z rodnej dediny Gando (Burkina Faso) do Nemecka. Vo vtedajšom západnom Berlíne sa najprv doučil za tesára a po maturite pokračoval štúdiom architektúry na berlínskej technickej univerzite.

Ešte pred nadobudnutím diplomu získal Aga Khan Award for Architecture za návrh stavby školy vo svojej rodnej dedine. Nasledovalo založenie vlastného ateliéru Kéré Architecture a rozbeh kariéry. Aktuálne sa Kéré stal laureátom najprestížnejšieho ocenenia za architektúru – Pritzkerovej ceny. Prvým, ktorý pochádza z Afriky.

Znie to ako učebnicový príbeh človeka, ktorý sa vyhrabal z obmedzení zaostalého prostredia a s pomocou západného sveta naplno rozvinul svoj potenciál. Z dnešného pohľadu však skôr platí, že Francis Kéré západnému i celému svetu ukazuje, ktorým smerom by sa mal vybrať.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Architektúra a dizajn

Kultúra

Teraz najčítanejšie