Denník N

Expolicajt Kučerka z prípadov Žiga a naftári si má za úplatky odpykať jedenásť rokov, rozhodol súd a uveril výpovedi Slobodníka

Bývalý policajný vyšetrovateľ Marián Kučerka pred súdom v januári 2022. Foto – TASR
Bývalý policajný vyšetrovateľ Marián Kučerka pred súdom v januári 2022. Foto – TASR

Špecializovaný trestný súd odsúdil bývalého vyšetrovateľa, ktorého sa ešte aj v deň verdiktu zastával Robert Fico. Rozsudok sudcu Jána Hrubalu ešte nie je právoplatný.

Bývalý policajt Marián Kučerka je vinný. Rozhodol o tom sudca Špecializovaného trestného súdu Ján Hrubala.

Kučerku odsúdil za branie úplatkov na jedenásť rokov a trest prepadnutia majetku. Nevyhovel tak návrhu prokurátorka, ktorý pre expolicajta žiadal dvanásťročný trest.

Ide o dva prípady – úplatok za to, že polícia neobviní príbuzného exministra Petra Žigu a za krytie daňových podvodov naftárov z firmy Jopi Trade. Prvý z prípadov má názov Valčeky a je v ňom obvinený aj nitriansky oligarcha Norbert Bödör. Kučerka bol vyšetrovateľom týchto prípadov.

Rozsudok nie je právoplatný. Kučerka si ho nevypočul, na súd neprišiel pre „náhlu nevoľnosť“. Rovnako neprišli ani jeho obhajcovia. Odvolanie zváži aj prokurátor Matúš Harkabus.

Priznania, ospravedlnenia a odvolania priznaní

Verdikt znamená, že súd uveril viac svedectvu spolupracujúceho obvineného Bernarda Slobodníka, ktorý Kučerku usvedčoval z brania úplatkov, ako expolicajtovmu tvrdeniu o nevine.

Slobodník sa v tomto procese po prvý raz objavil ako svedok.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bödörovci

Slovensko

Teraz najčítanejšie