Denník N

Nemeckým vojakom chýbali topánky aj spodná bielizeň. Bundeswehr má vzpružiť stomiliardový fond

Vojaci nemeckej armády na cvičení. Podľa komisárky pre ozbrojené sily vojakom niekedy chýba aj základné vybavenie ako spodná bielizeň. Foto - Facebook Bundeswehru
Vojaci nemeckej armády na cvičení. Podľa komisárky pre ozbrojené sily vojakom niekedy chýba aj základné vybavenie ako spodná bielizeň. Foto – Facebook Bundeswehru

Komisárka pre ozbrojené sily bola po minuloročných návštevách vojenských oddielov šokovaná ich slabým vybavením. Nemecko sa príliš dlho spoliehalo na mier v Európe a diplomaciu.

Keď nemecký kancelár Olaf Scholz ešte ako dvadsaťročný študent práva protestoval na námestí proti rozmiestneniu amerických rakiet, zrejme by si nepomyslel, že jedného dňa bude v bundestagu vyzývať na nákup amerických stíhačiek F-35.

„Potrebujeme lietadlá, ktoré lietajú, lode, ktoré vyplávajú, a vojakov, ktorí sú primerane vybavení na svoje misie,“ znelo počas kancelárovho prejavu v bundestagu tri dni po začiatku vojny na Ukrajine.

Nemecký postoj sa po agresívnom vpáde ruských vojsk prudko zmenil. Nielenže prelomil tabu dodávania zbraní, ale odrazil sa aj v schvaľovaní rozpočtu na nasledujúci rok a v špeciálnom fonde na zbrojenie vo výške 100 miliárd eur.

V akom stave je však súčasná nemecká armáda? A spasia ju miliardy navyše?

Armáda je „holá“

O prezbrojení bundeswehru sa hovorilo už roky, hlavne po anexii Krymu. Nemecko síce postupne svoje výdavky na armádu zvyšovalo, ale samotné hospodárenie už nevyzeralo veľmi efektívne.

Komisárka pre ozbrojené sily Eva Högl zostala po svojich minuloročných návštevách armády nemilo prekvapená.

„Bola som šokovaná z výpovedí vojakov o 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie