Denník N

Archívny text: Ako by to vyzeralo, keby Rusi vyprovokovali NATO k reakcii podľa článku 5

Vladimir Putin. Foto - TASR/AP
Vladimir Putin. Foto – TASR/AP

Aktualizované v titulku a perexe 15. novembra: Keď v marci dopadli ruské riadené strely blízko poľského územia, Jan Wirnitzer zhrnul dôvody, prečo by Kremeľ mohol chcieť vyprovokovať NATO k reakcii. Článok je aktuálny aj teraz, keď na územie Poľska rakety – zatiaľ nejasného pôvodu – skutočne dopadli a vyžiadali si dve obete.

Môže nastať chvíľa, keď NATO spustí kľúčový prvok svojej spoločnej obrany známy ako „článok 5“? A ak áno, čo sa stane potom?

V bežnom jazyku platí, že Severoatlantická aliancia funguje podľa muškatierskeho princípu „všetci za jedného“. A že útok na jedného člena je útokom na všetkých.

Podstata zväzku, ktorý zastavil sovietsku expanziu počas studenej vojny aj taká je. Neznamená to však, že prípadný dopad ruskej rakety na Poľsko – niečo, čo sa s ohľadom na „presnosť“ ruského bombardovania a hrozby útočením na zbrane dodávané pre Ukrajinu nejaví ako nemožné –, automaticky spustí vojnu NATO proti Rusku.

Severoatlantická zmluva, ktorá opisuje možnosti Západu, je verejná. Jej tvorcovia šetrili slovami: urobili ju takú stručnú a zrozumiteľnú, ako to len bolo možné.

Článok 5 tak síce hovorí, že ozbrojený útok proti jednej či viacerým z nich je útokom proti všetkým, nemá však zaväzujúcu podobu: určuje, že v prípade útoku každá krajina NATO „uplatní právo na individuálnu alebo kolektívnu obranu“ a podnikne „takú akciu, akú bude považovať za nutnú, vrátane použitia ozbrojenej sily s cieľom obnoviť a udržať bezpečnosť severoatlantickej oblasti“.

Samotná aktivácia článku 5 tak ešte neposiela pilotov do kokpitov a pechotu do pancierovaných vozidiel. Na aktivácii sa musí zhodnúť NATO ako celok, teda úplne všetky krajiny. Je to politický signál. Až potom každá z týchto krajín podnikne „akciu, akú bude považovať za nutnú“.

Má to svoju logiku. Súhlas, ktorý neznamená nutnosť vlastného zapojenia sa, sa získava

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie