Denník N

Prečo Putin prirovnáva protiruské sankcie k pogromom? Lebo o histórii bežne klame

Vladimir Putin počas online rokovania s členmi ruskej vlády. Foto - TASR/AP
Vladimir Putin počas online rokovania s členmi ruskej vlády. Foto – TASR/AP

Prekrúcanie témy holokaustu je rovnako odporné ako jeho popieranie, ale v zásade to nie je nič nové.

Nedá sa nevšimnúť si, že ruská vojna na Ukrajine inšpiruje komentátorov, politikov aj bežných ľudí k rôznym historickým paralelám. Ruského prezidenta Vladimira Putina napríklad prirovnávajú k Hitlerovi, ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského zase k Winstonovi Churchillovi. Je to lákavé, dobre to vyzerá v novinách alebo na Twitteri, hoci to nemusí byť vždy úplne presné.

Je to však asi prirodzený dôsledok bezprecedentnej situácie, v ktorej sa svet ocitol. Jednoducho nastal čas, keď sa viac pozeráme do minulosti, lebo dúfame, že tak lepšie dokážeme predpovedať svoju budúcnosť.

Lenže vojna okrem tohto záujmu o históriu akcelerovala aj niečo oveľa menej sympatické a hlavne poriadne nebezpečné: revizionizmus. A Rusko v tejto disciplíne exceluje.

Samotnú inváziu na Ukrajinu odôvodňovalo potrebou „denacifikácie“, rozprávalo o vláde fašistov, genocíde ruskojazyčného obyvateľstva. A potom počas vojny došlo na Putinovo prirovnávanie sankcií k protižidovským pogromom (schválne, z akého jazyka celý svet prebral toto slovo?) a prenasledovania Rusov k prenasledovaniu Židov za nacistického Nemecka.

Takéto prekrúcanie témy holokaustu je rovnako odporné ako jeho popieranie, ale v zásade to nie je nič nové. Putin to robil už dávnejšie. Spôsobilo to pobúrenie. Ale to bolo asi tak všetko. Prešlo mu to rovnako, ako mu donedávna prechádzalo mnoho jeho činov.

Deň svätého Putina

Putin o historických udalostiach rád a veľa klame, tvári sa pritom sebavedome a nikdy nezabudne, aby z nich Rusi vyšli oveľa lepšie, než sa v skutočnosti zachovali.

Dnes už si na to málokto spomenie, a preto by si to bolo dobré pripomenúť. Pred vyše dvomi rokmi si svetoví štátnici v Jeruzaleme pripomínali 75. výročie oslobodenia koncentračného tábora Osvienčim. Putin tam vystúpil s prejavom a filmom, za ktorý sa spätne muselo ospravedlniť múzeum holokaustu Yad Vashem.

Putin vo svojej reči napríklad hovoril o tom, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Komentáre

Teraz najčítanejšie