Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: Je to už genocída?

Masový hrob v Mariupole (9. marec 2022). Foto - TASR/AP
Masový hrob v Mariupole (9. marec 2022). Foto – TASR/AP

Vojna na Ukrajine už možno napĺňa definíciu OSN, podľa ktorej genocídou nie je len zabitie miliónov ľudí, ale aj násilie vykonávané s takýmto zámerom.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj použil slovo genocída minulý týždeň vo videu, ktorým sa obracal na celý svet: „Obrátim sa priamo na národy sveta, ak ich lídri neurobia všetko, aby zastavili túto vojnu“ – a urobil pauzu pred dokončením vety – „túto genocídu.“

Sme naozaj svedkami genocídy na Ukrajine, vykonávanú Ruskom? Philip Gourevitch si túto otázku kladie v magazíne The New Yorker a pripomína, že pojem genocída je definovaný uznesením OSN z roku 1948 a spočíva v „obrovskom zločinnom zámere“, ktorým je zničiť „národnú, etnickú, rasovú alebo náboženskú skupinu“.

Dôležitý teda nie je len počet obetí, ale aj zámer vyvraždiť veľké množstvo ľudí patriace k určitej skupine. A ruský prezident Vladimir Putin sa týmto zámerom ani netají. Gourevitch analyzuje jeho prejavy, z ktorých vyplýva, že ukrajinský národ ani štát pre neho neexistujú, sú to umelé výtvory, preto je Rusko oprávnené ich zničiť.

Keď sa Putin stretol tesne pred vojnou v Moskve s francúzskym prezidentom Macronom, na spoločnej tlačovej konferencii povedal na adresu Ukrajincov vetu, ktorú znalci analyzovali ako citát z nekrofilného songu ruskej punkovej kapely (Red Mold, teda čosi ako Červený humus), ktorý je o znásilnení mŕtvoly: „Či sa ti to páči alebo nie, ber to, krásavica moja.“

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie