Denník N

Michael Kocáb: Rusko je jednoducho pre planétu Zem nebezpečné

Michael Kocáb. Foto - TASR
Michael Kocáb. Foto – TASR

Okrem generálov môžu besnému Putinovi narobiť veľké problémy ruské matky. Berie im synov, posiela ich do boja, pričom sa im vracajú buď v rakvách, alebo sa ich telá ani nenájdu. Keď matkám vraždíte deti, tak vám to nikdy neodpustia, tvrdí Michael Kocáb.

Budete o rok kandidovať za prezidenta Českej republiky?

To je otázka, ktorú som teraz odložil. Uvažoval som nad tým pre vzťahy nášho prezidenta Miloša Zemana k Rusku a Číne, ale aj z rozčarovania nad jeho dlhoročným pôsobením na tomto poste. Nechcel by som, aby bol prezidentom ďalší z jeho tímu, teda Andrej Babiš.

Premýšľal som nad kandidatúrou aj pre odkláňanie sa našich občanov od EÚ, NATO a USA, ale vojna na Ukrajine všetko zmenila. Národ sa zjednotil, zjednotila sa aj politická reprezentácia. Definitívne rozhodnutie, či ísť do prezidentských volieb, som preto ešte neurobil.

Prezident má slúžiť národu, čo je fráza, ktorú hovorí každý, ale po odchode Václava Havla to neplatilo. Bolo by načase to zmeniť. Vrátim sa k tomu najneskôr po skončení vojny. Keby sa však nebodaj rozhodol kandidovať súčasný premiér Petr Fiala, nemal by som žiadny dôvod motať sa tam.

Pred týmto rozhovorom sme obaja pozerali práve tlačovku Fialu, ktorý informoval o návšteve Kyjeva a ukrajinského prezidenta Zelenského spolu so slovinským a s poľským premiérom. Slovenský premiér Eduard Heger tam s nimi nebol, za čo teraz doma čelí kritike, že je zbabelec.

V tejto chvíli (rozhovor sme nahrávali 16. marca o pol druhej poobede, pozn. autora) by som sa vášho premiéra zastal. Celá akcia sa vymyslela a zorganizovala dosť narýchlo. Je otázne, v ktorej chvíli do toho zainteresovali aj Hegera. Niekto povie, že kašle na to, čo mu hovoria bezpečnostné zložky, iný zase to, že ich názor berie vážne. Heger zrejme na vyhodnotenie nemal dosť času.

Keby som bol na jeho mieste, zrejme by som tam šiel, lebo som strelec. Napriek tomu by som vášho premiéra za jeho rozhodnutie neodsudzoval. Kým poľský premiér je na čele pomerne veľkého štátu s dobre vyzbrojenou armádou, malé Slovensko má úplne inú geopolitickú pozíciu. Riskovať zvýšenie nevraživosti zo strany Putina a jeho armády je pre oboch čosi iné.

Kam mierite?

Nárast agresivity Putina je pre Slovensko nebezpečnejší ako pre Poľsko.

To znie, akoby ste príliš neverili možnej aktivácii článku 5. Slovensko je predsa v NATO.

Verím, že aktivácia článku 5 by stopercentne zafungovala v prípade napadnutia krajiny NATO konvenčnými zbraňami. Keby však došlo k napadnutiu akejkoľvek členskej krajiny jadrovými zbraňami, spôsobilo by to také medzinárodné zdesenie, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vojna na Ukrajine

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie