Denník N

Zomrel emeritný biskup Ján Chryzostom Korec

Ján Chryzostom Korec (1924 - 2015). Foto - archív TASR
Ján Chryzostom Korec (1924 – 2015). Foto – archív TASR

Ján Chryzostom Korec bol perzekvovaný komunistickým režimom, osem rokov strávil vo väzení v neľudských podmienkach.

V Nitre dnes vo veku 91 rokov zomrel nitriansky emeritný biskup, kardinál Ján Chryzostom Korec.

Informovala o tom Konferencia biskupov Slovenska.

Komunisti ho nezlomili

Korec patril k duchovným, ktorí boli perzekvovaní komunistickým režimom. Za biskupa bol tajne vysvätený ako 27-ročný už v roku 1951 biskupom Pavlom Hnilicom. Biskupskú službu však nemohol vykonávať verejne. Po celý tento čas pracoval ako robotník.

Na jar 1960 bol zaistený a odsúdený ako vlastizradca pre náboženskú činnosť medzi študentmi na 12 rokov väzenia, ktoré prežil v neľudských podmienkach s mnohými kňazmi v Prahe na Pankráci, Ruzyni a Valdiciach.

Z väzenia sa vrátil vo februára 1968 s podlomeným zdravím, napriek tomu sa zapojil do obnovy náboženského života. O rok neskôr ho prijal na osobitnej audiencii pápež Pavol VI., ktorý mu odovzdal biskupské insígnie. Po návrate do vlasti však nedostal súhlas zo strany štátu k pastorácii, a preto pokračoval v práci ako robotník, naposledy ako opravár výťahov v Petržalke.

Aj v tom čase sa venoval kontaktu s mladými ľuďmi a literárnej činnosti. Bol významným spisovateľom náboženskej literatúry, ktorá vychádzala v samizdatoch a preložili ju aj do viacerých jazykov.

Korec bol prvým predstaviteľom slovenskej cirkevnej provincie, ktorý sa stal členom kardinálskeho kolégia. Za kardinála ho ustanovil pápež Ján Pavol II. v júni 1991. Pápeža však nikdy nevolil. Pri voľbe Benedikta VI. mal už viac ako 80 rokov.

Zastával sa Sokola aj Tisa

Korec sa zastával bývalého bratislavsko-trnavského arcibiskupa Jána Sokola, ktorý bol vedený ako agent ŠtB.  Zo zväzkov pritom vyplývalo, že Sokol sa na Korca pýtal vo Vatikáne a potom o tom hovoril ŠtB. Korec však povedal, že Sokol sa za bývalého režimu nikdy nedištancoval od predstaviteľov podzemnej cirkvi.

Kardinál sa vyjadroval aj k závažným spoločenským témam. V prípade februárového referenda považoval za samozrejmé, že každý človek, ktorý si zachováva zdravý rozum, naň pôjde a bude hlasovať za otázky o manželstve, rodine či výchove detí.

Kritizované boli jeho výroky, ktorými obhajoval vojnového prezidenta Jozefa Tisa. Zastal sa ho svojimi slovami o tom, že  Tiso nepodpísal ani jeden trest smrti.

V roku 1990 odhalil Tisovu pamätnú tabuľu v Bánovciach nad Bebravou a pri príležitosti 50. výročia Tisovej popravy slúžil zádušnú omšu.

Korec ako emeritný biskup býval až do svojho úmrtia v Nitre.

Čo o Korecovi povedal premiér Fico

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie