Denník N

Ukrajina mimo NATO, no so zárukami. Kyjev a Moskva sa blížia k dohode, ktorá môže ukončiť vojnu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto - TASR/AP
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto – TASR/AP

Kyjev a Moskva sa za posledné dni o niečo priblížili k dohode, ktorá by ukončila ruskú inváziu na Ukrajinu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že Rusi už majú pri rokovaniach „realistickejšie pozície“. Jeho poradca Mychajlo Podoľak, jeden z členov rokovacieho tímu, dodal, že „väčšina“ z počiatočných ruských požiadaviek „už v tejto chvíli nie je na stole“.

Začínajú prenikať informácie, za akých podmienok by obe strany boli ochotné ukončiť vojnu.

O detailoch posledné dni informovali viaceré médiá. Hovoril o nich Mychajlo Podoľak, slovinský premiér Janez Janša, ktorý sa zúčastnil na ceste do Kyjeva s Poliakmi a Čechmi. Rovnako hovorca tureckého prezidenta pre BBC reprodukoval telefonát Erdogana s Putinom, ktorý mu tlmočil súčasné požiadavky Ruska.

Ak by sa dohodli, ústupky by musel spraviť Kyjev, no ani Rusko by nedosiahlo všetko, čo chcelo inváziou dosiahnuť.

Neutrálna Ukrajina mimo NATO

Od roku 2019 je v ukrajinskej ústave formulácia, že zahraničnopolitickým cieľom krajiny je vstup do EÚ a NATO. Ešte pred rokom 2014 pritom Ukrajinci nechceli vstúpiť do NATO, podpora ľudí bola nízka. Zmenilo sa to po ruskej anexii Krymu a nimi podporovanej vojne na Donbase.

Ukrajina v NATO je pre Rusko červenou čiarou a neutralita je jednou z hlavných požiadaviek Kremľa.

Zelenskyj posledné dni vraví, že si uvedomuje, že krajina do NATO tak skoro nevstúpi, a naznačuje, že je ochotný zmeniť ústavu a vzdať sa tohto cieľa.

„Roky počúvame o údajne otvorených dverách, ale tiež počujeme, že do nich nevstúpime. To je pravda a musíme to akceptovať,“ povedal Zelenskyj.

To by znamenalo neutralitu Ukrajiny. Rusi hovorili, že Ukrajina by mohla byť neutrálna ako Švédsko či Rakúsko, Ukrajinci si však svoju neutralitu predstavujú inak. Hovoria, že musia mať bezpečnostné garancie.

„Je to novátorský vzorec, ktorý vymyslel prezident Zelenskyj. Môže sa zmeniť v návrh na vytvorenie úplne nového systému síl v Európe,“ povedal Podoľak pre poľský portál Wiadomości.

Čo to presne znamená? „Po prvé, absolútne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Volodymyr Zelenskyj

Svet

Teraz najčítanejšie