Denník N

Exprezident Kiska: Šéf Vojenského spravodajstva mi už pred rokmi doniesol fascikel, kde bolo osem až dvanásť mien špiónov z ruskej ambasády

V prípade vyšetrovania Roberta Fica a jeho ľudí ide aj o diskreditáciu Andreja Kisku. Foto N – Tomáš Benedikovič
V prípade vyšetrovania Roberta Fica a jeho ľudí ide aj o diskreditáciu Andreja Kisku. Foto N – Tomáš Benedikovič

Spomeňte si, ako rakúska ministerka zahraničných vecí v roku 2018 tancovala na svojej svadbe s Putinom a spievali jej doneckí kozáci. Štyri roky po anexii Krymu a napriek tomu, čo všetko Rusko robilo, pripomína bývalý prezident Andrej Kiska.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Andrej Kiska (59) je bývalý prezident Slovenskej republiky a predseda správnej rady charitatívnej organizácie Dobrý anjel. V rozhovore hovorí:

  • ako ho vojna zastihla na Srí Lanke, kde spoznal rodinu z Odesy, ktorú teraz ubytuje u seba na chate,
  • prečo je presvedčený, že EÚ a NATO po anexii Krymu zlyhali a Putinovi otvorili dvere k novej vojne,
  • ako už počas prezidentského mandátu dostal informácie o desiatke agentov na ruskej ambasáde,
  • ale aj o tom, čomu teraz čelia ukrajinské rodiny, ktoré majú dieťa s onkologickým ochorením.

Pár dní po vypuknutí vojny na Ukrajine som si spomenul na vašu knihu Prezident, fiktívny thriller, ale inšpirovaný viacerými reálnymi udalosťami. V príbehu knihy už v roku 2014, teda krátko po Majdane, vypukne na Ukrajine regulárna vojna po ruskej invázii. Ruský prezident, v knihe sa volá Alexander Stepin, však oznámi, že nejde o žiadnu vojnu, len prišiel zachrániť Rusov na ukrajinskom území pred genocídou zo strany vlády. Celkom sa to splnilo, nie?

Žiaľ, asi ani v najhoršom sne by mi nenapadlo, že môže dôjsť k takému scenáru, k akému došlo.

V knihe je paralel so súčasnou realitou viac, ešte sa k nim vrátim, ale najprv takto: kde vás zastihla správa o ruskej invázii a čo ste v prvej chvíli pocítili?

Paradoxne ma táto správa zastihla na dovolenke. Deti mali prázdniny, a tak sme celá rodina odišli na Srí Lanku. V rezorte, kde sme bývali, boli aj ukrajinské, aj ruské rodiny. Prišla obrovská panika, lebo nastala vojna. Pri vedľajšom stole som započul rodinu, ktorá sa vehementne bavila o vojne, a ja som bol v prvú chvíľu presvedčený, že sú to Rusi, ktorí obhajujú Putina. Na druhý deň som sa k nim prihovoril – neutrálne, pozdravil som „Dobré ráno“ a tak – a zrazu som sa s veľkou hanbou dozvedel, že sú to Ukrajinci, ktorí boli na dovolenke s malým päťmesačným chlapčekom.

Ich dve staršie dievčatá zostali so starými rodičmi v Odese, v jednom z prvých miest, ktoré boli bombardované. Rodina, ktorej dcéry zostali v Odese, a oni boli na Srí Lanke, riešila, čo majú urobiť. Dopadlo to tak, že teraz v nedeľu prídu k nám na chatu. Ponúkli sme im, aby u nás bývali, ako dlho budú chcieť. Presunú sa k nám z Varšavy.

Takže rodine, ktorú ste spoznali na dovolenke, sa podarilo utiecť a budú bývať u vás?

Áno, presne tak. To bol jeden zážitok z dovolenky. No stretol som sa tam aj s rodinou, ktorá pochádzala z Krymu. Tí boli nadšení z Putina. Hovorili, ako sa konečne urobí poriadok, ako sa Ukrajina zbaví fašistov a ako Krym konečne bude mať vodu; keďže prísun vody z ukrajinskej strany na Krym bol vraj po anexii odstavený. Pri nich som si veľmi hrýzol do pier. Predsa len, boli sme na dovolenke, to nebol priestor, aby sme riešili ideológiu, ktorou sú ovplyvnení.

Video: Rozhovor s Andrejom Kiskom,
autori: Michaela Barcíková, Dušan Mikušovič

Mali ste – alebo máte – strach, že sa konflikt rozšíri až na Slovensko?

Manželka

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Kiska

Hegerova vláda

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie