Denník N

Nevykráda Guardiolu, ide vlastnou cestou. Xavi prišiel a zmenil Barcelonu, teraz ho čaká El Clásico

Xavi Hernandéz skončí na lavičke Barcelony na konci júna. Foto - TASR/AP
Xavi Hernandéz skončí na lavičke Barcelony na konci júna. Foto – TASR/AP

Buduje tréner Xavi novú verziu najlepšieho klubu v histórii futbalu? 

V rýchlom slede a s populárnym odľahčením obsahu dostal v deväťdesiatich sekundách mnoho otázok. Jednou z nich bola: „1:0 alebo 5:4?“

Xavi Hernández sa ani na sekundu nezamyslel. „5:4,“ odpovedal klubovej televízii FC Barcelona.

Napriek tomu, že nešlo o žiadny oficiálny rozhovor, ktorý by išiel až na koreň veci a odhalil by stratégiu klubu, odpoveď povedala veľmi veľa. Napriek počiatočným neistotám sa ukazuje, že legenda klubu začala revolúciu.

Dnes od 21.00 hrá slávne El Clásico na ihrisku Realu Madrid, ktorý suverénne s 66 bodmi vedie La Ligu. Druhá je Sevilla (56) a tretia práve Barcelona (51).

Ako sa Xavimu podarilo tak pozdvihnúť padlého giganta, ktorého sezóna bola ešte minulý rok v ruinách a z klubu si robili žarty v spojení s druholigovým anglickým klubom?

Zmenil mentalitu klubu

Ešte na začiatku sezóny sa zdalo, že Barcelonu hádam nik nezachráni. Klub bojoval s extrémnym dlhom, pretože vydával na platy hráčov viac, než si mohol dovoliť, v lete prišiel o Lionela Messiho a bojoval aj s demotivovaným trénerom Ronaldom Koemanom, ktorému chýbal akýkoľvek nápad.

Barcelona akoby zabudla na svoje futbalové korene založené na kvalitnej pozičnej hre a kontrole hry prostredníctvom efektívneho držania lopty. Obsadila v tíme atypického hrotového hráča, menej technicky zdatného Luuka de Jonga a do zápasov často nastupovala s taktikou centrovaných lôpt s divokými hernými štýlmi, ktoré v klube nikdy nepoužívali.

Komentátor denníka AS Santiago Segurola ju dokonca prirovnal k Stoke City. „Jej štýl hry je príšerný, je to jeden z najhorších barcelonských tímov, ktoré som v posledných desaťročiach videl,“ vravel. „Iste, niekedy máte lepších a niekedy zase horších hráčov, ale nemôžete byť Stoke City a ako primitívny tím zahodiť svoje dedičstvo.“

Prezident klubu Joan Laporta potreboval nájsť urýchlene riešenie. Do klubu sa vrátil v marci minulého roka a po tom, čo v lete 2021 prišiel o Lionela Messiho, potreboval urobiť kroky na zachovanie imidžu a získanie dôvery. Klubu šéfoval aj v časoch, keď ho viedol Pep Guardiola – vtedy sa o Barcelone hovorilo ako o najkomplexnejšom futbalovom klube v histórii tohto športu.

Koemana v novembri vyhodil (Barcelona vtedy bola deviata v La Lige) a urobil pomerne odvážny krok, ktorý sa dnes zdá ako ten možno najlepší od čias zverenia klubu Pepovi Guardiolovi.

„Xavi odpovedá na príležitosť, ktorú dostal, vo veľkom štýle. Bude tvorcom našich úspechov a radosti ešte mnoho rokov. Zmenil tímovú mentalitu a stavia základy úžasnej budúcnosti,“ vyhlásil Laporta prednedávnom pre klubovú televíziu Barca TV+.

Ako sa mu to podarilo?

Aká je Barcelona pod Xavim?

Xavi prebral klub v novembri minulého roka. Na výzvu viesť svoj materský klub (odohral zaň 767 zápasov v priebehu 16 rokov) sa pripravoval v Katare, kde viedol Al-Sadd.

Pre mnohých to nebola dostatočná previerka pred vedením jedného z najslávnejších klubov na svete. Nemožno však zabudnúť na to, že jeho niekdajší tréner Pep Guardiola pred vedením FC Barcelona strávil rok v klubovom béčku.

Na začiatku Xaviho pôsobenia sa Barcelona výsledkovo nepozdvihla, nebola to okamžitá otočka, ako napríklad v prípade minuloročného príchodu Thomasa Tuchela do Chelsea FC. Na konci novembra síce vyhrala vo Villarreale 3:1, následne však prehrala doma s Betisom Sevilla 0:1. V Lige majstrov remizovala po priemernom výkone s Benficou (0:0), aby účinkovanie v Lige majstrov zakončila ponižujúcou prehrou v Mníchove s Bayernom (0:3).

A to bolo dno, od ktorého sa následne odrazila. Pretože Barcelona súčasnosti je v lige nezdolaná od decembra, odvtedy dala štyri góly Atléticu Madrid, Osasune, Valencii aj Athleticu Bilbao a v Európskej lige vyradila Neapol aj Galatasaray a postúpila už do štvrťfinále. Medzitým však skončila v Španielskom pohári aj Superpohári, čo dokazuje, že je len na začiatku cesty.

„Výsledky našich priamych konkurentov nás nútili víťaziť a nám sa to zapáčilo. Chceme si ten pocit udržať,“ povedal uznávaný expert a mocný poradca prezidenta Laportu Jordi Cruyff, syn slávneho otca, pre katalánsky Sport.

Takticky je to v podstate iný tím, aký sme videli pod vedením Ronalda Koemana. Xavi sa ukázal ako tvorivý a zároveň pragmatický taktik, nevykráda Guardiolu, viac pripomína trénera španielskeho národného tímu Luisa Enriqueho.

Kľúčovou premisou je, že tímu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

La Liga

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie