Denník N

Vlhová má štvrtý glóbus a matematickú šancu na piaty. Spravte si párty, odkázala fanúšikom

Petra Vlhová bozkáva štvrtý glóbus vo svojej kariére. Foto – TASR/Martin Baumann
Petra Vlhová bozkáva štvrtý glóbus vo svojej kariére. Foto – TASR/Martin Baumann

Dobrý deň,

Petra Vlhová aj Mikaela Shiffrinová dnes stáli pred otázkou: Ako nájsť motiváciu v pretekoch, v ktorých o nič nejde?

Lepšie sa s tým vyrovnala Vlhová, ktorá v záverečnom slalome sezóny skončila na 3. mieste a prevzala si malý glóbus za slalom. O tom, že ho získa, vedela už od 11. januára. Shiffrinovej sa nedarilo a skončila až ôsma.

Sezónu ukončí zajtrajší obrovský slalom, ktorý na rozdiel od dneška prinesie aj zápletku. Šancu na malý glóbus v tejto disciplíne totiž naďalej majú štyri lyžiarky. Je medzi nimi aj Petra Vlhová, no jej šanca je už viac-menej len matematická. V článku vysvetľujeme, za akých okolností ho Vlhová môže získať.

Vlhová newsletter je článok, ktorý prinášame po každom štarte Petry Vlhovej a zhŕňame v ňom aktuálne dianie. Celý vám ho môžeme posielať e-mailom, stačí sa prihlásiť na odber.


Na Petre Vlhovej vidieť, že sa už teší na koniec sezóny a zaslúžený oddych. Hoci tento týždeň prehrala boj o veľký glóbus s Mikaelou Shiffrinovou a aj v slalome skončila na svoje pomery „len“ tretia, neustále sa usmievala a vyzerala absolútne spokojne.

Dnes si vyskúšala nové lyže a čas na svahu si chcela najmä užiť. Konečne bez tlaku spojeného s naháňaním veľkého glóbusu.

„Lyže majú špeciálny dizajn. Dostala som ich už pred olympiádou, ale vtedy som si na nich ešte nebola taká istá. V posledných pretekoch som na nich chcela už ísť a užiť si to,“ hovorila pre JOJ Šport.

Aj z jej slov v cieli je jasné, že sa už nevie dočkať dovolenky. Hoci ju čaká ešte obrovský slalom, pustila sa do bilancovania: „Bola to ťažká sezóna. Dala som si za cieľ malý glóbus za slalom a mám ho. Podarilo sa mi aj stať olympijskou šampiónkou. Je to neuveriteľné, chcem poďakovať svojmu tímu, rodine aj fanúšikom. Užime si to, spravte si párty.“

Vlhová má naďalej matematickú šancu na malý glóbus za obrovský slalom, no museli by sa súčasne naplniť štyri podmienky. Pravdepodobnosť, že sa to stane, sa blíži k nule.

Slovenka si zachová šancu len vtedy, ak zajtra vyhrá. Zároveň však potrebuje, aby:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Lyžovanie

Petra Vlhová

Vlhová newsletter

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie