Denník N

Čo všetko Putin zamlčal. Stručný opis dejín Ukrajiny tak, ako sa skutočne odohrali

Ilustrácia – Deník N/Petr Polák
Ilustrácia – Deník N/Petr Polák

15-tisíc slov o histórii Ukrajiny. Všetko, čo by sme mali vedieť, ak chceme pochopiť, čo sa dnes na Ukrajine deje.

Dejiny Ukrajiny ani v najmenšom neospravedlňujú ruskú agresiu. Pomáhajú však pochopiť, čo sa tam deje a prečo sa to deje, aké sily proti sebe pôsobia a akými príbehmi si účastníci konfliktu vysvetľujú svoj svet a sami seba.

Prítomnosť vyrastá z minulosti a tá zase z predchádzajúcej minulosti. Dnešnej Ukrajine nemožno rozumieť, ak nevieme, čo sa tam odohrávalo v časoch Sovietskeho zväzu, a to najmä počas kľúčovej udalosti jeho dejín, teda druhej svetovej vojny. Jej priebeh na východe vzišiel z paktu Molotov – Ribbentrop, ktorý bol, rovnako ako samotná existencia hitlerovského Nemecka a Stalinovho ZSSR, dôsledkom predchádzajúcej vojny.

Ani tá však nevznikla v geopolitickom vzduchoprázdne. Na ceste späť v čase nemôžeme vynechať Emský dekrét, trojité delenie Poľska, Záporožskú Sič, hrdinské i hanebné skutky kozákov či napätie medzi západným a východným kresťanstvom. Pripomenieme si Chruščova, Banderu, Trockého, Tarasa Ševčenka i Bohdana Chmeľnyckého – a mnoho ďalších. Bude to dlhé, zašmodrchané a nejednoznačné rozprávanie, pretože také sú aj dejiny Ukrajiny.

Minca a bankovka

Za dve hrivny si kúpite pramálo, je to ledva šesť centov. Napriek tomu stojí táto drobná ukrajinská minca za zamyslenie. Keď ju obrátite v dlani, uvidíte zamysleného pána s kráľovskou korunou. Je to knieža Jaroslav I. Múdry, vládca Kyjiva v rokoch 1016 – 1054.

Za tisícrubľovú bankovku ste si doteraz kúpili celkom dosť (je to skoro 9 eur), aj keď na vývoj kurzu rubľa by som nestavil ani tie dve hrivny. Na líci nájdete pána, ktorý je celkom podobný tomu z dvojhrivnovej mince. Bodaj by nie, veď je to zase on, knieža Jaroslav, tentoraz však vyobrazený ako zakladateľ ruského mesta Jaroslavľ.

Aby si dva štáty dali na svoje peniaze rovnakú historickú osobnosť, je samo osebe nezvyčajné. Keď si navyše uvedomíte, že sú tie štáty už dlhší čas v nepriateľskom vzťahu, že jeden z nich druhému upiera právo na existenciu, začne to vyzerať dosť zlovestne. Kto to vlastne bol, tento Jaroslav Múdry? A komu patrí väčším právom – Rusku alebo Ukrajine?

On sám nazýval krajinu, ktorej vládol, jednoducho len Rus, častejšie však určite hovoril o 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

História

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Volodymyr Zelenskyj

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie